dinsdag 30 november 2010

Sneeuw in november



Misschien heb je er door het weer van de afgelopen dagen even aan moeten denken: de sneeuwstorm van 25 november, vijf jaar geleden. Door deze storm ontstond de langste avondspits in Nederland tot dan toe: om 18 uur stond er 802 kilometer file. Pas de volgende ochtend, tegen half zes waren alle files opgelost. Vele honderden reizigers moesten op zoek naar onderdak.

Wat dat betreft was de sneeuwval van de afgelopen dagen niet indrukwekkend. En toch gaat de avondspits van maandag 29 november de boeken in als de drukste avondspits in de Nederlandse geschiedenis. Door de sneeuw stond er rond zes uur ’s avonds 880 kilometer file op de Nederlandse wegen. Hiermee heeft de avondspits de derde plaats behaald in het lijstje met drukste files ooit.

De nasleep was overigens veel minder vergaand dan in 2005; de files losten vrij snel daarna weer op. Ondanks alle overlast heeft sneeuw ook nog een ander aspect: die van sneeuwpret. Voor jong en oud, zo laat de foto boven zien.

Zin in meer winterverhalen? Lees verder via www.bhic.nl

Foto: Schotse bevrijder vermaakt zich in de sneeuw in Haaren, 1945.

donderdag 25 november 2010

Duik in het Veghelse verleden!


Kom je uit Veghel of Erp en heb je thuis nog een mooie stapel oude foto's liggen? Kom dan vanavond om 20 uur naar cafézaal De Paal in Erp. Daar houdt het BHIC de bijeenkomst "Het geheugen van Veghel". Onder leiding van René Bastiaanse staat de tijd dan even stil.

Door middel van een quiz, oude filmfragmenten en veel oude foto's wordt vanavond uitgebreid stil gestaan bij de lokale geschiedenis van de gemeente Veghel. Verder maakt een blik op de compleet vernieuwde online geschiedenisboekjes van Veghel deel uit van het programma. Je vindt deze "boekjes" via deze website.

Wil je weten welke foto's we van Veghel en Erp zelf in huis hebben? Ga dan via Historisch Onderzoek doen naar Brabantse foto's en tik één van deze plaatsen in. Kun je zo maar heel intrigerende kiekjes tegenkomen zoals deze boven en hieronder.



Foto's: Erpenaren, gedateerd tussen 1910 en 1920

dinsdag 23 november 2010

Klein drama


Sinds een paar dagen kun je de bevolkingsregisters van het oude dorp Haaren online op de website van het BHIC raadplegen. Het betreft de ‘persoonskaartjes’ met een reconstructie van de bevolking van Haaren. Tot voor kort kon je deze niet inzien, omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog nagenoeg verloren gingen. Daar schuilt een klein drama achter…

Rond 1943 was het aantal onderduikers met vervalste papieren in Haaren erg groot geworden. Zo groot dat het bevolkingsregister niet meer bestand was tegen een meer dan oppervlakkige controle van de persoonskaarten door de Duitsers. Dergelijke controles werden steeds vaker in het land gehouden, ook om jonge mannen te ronselen voor de ‘Arbeitseinsatz’ in Duitsland. De gemeenteambtenaren in Haaren wilden niet dat de Duitsers hun bevolkingsregisters in handen kregen. Om deze vervelende controles voor te zijn, moest het bevolkingsregister maar “verdwijnen”...

In de nacht van 13 op 14 januari 1944 vond er een geheime bespreking plaats tussen Haarense ambtenaren en onderduikers in de kippenkooi van de familie Hoevenaars. Dit was tijdens de Tweede Wereldoorlog een bekend onderduikadres in het dorp. Er werd een plan bedacht hoe dat verdwijnen het beste gerealiseerd kon worden. Besloten werd om de volgende nacht, dus van 14 op 15 januari 1944, het gemeentehuis te overvallen. De twee Haarense ambtenaren zouden vooraf het bevolkingsregister en andere archiefstukken al stiekem verwijderen. De “overvallers” hakten de zware kluisdeur op de eerste verdieping uit zijn sponning en deden alsof ze er met de gestolen archieven vandoor gegaan waren. In werkelijkheid werden de boekdelen achter de kippenkooi onder de grond gestopt.
Toen die na de oorlog weer werden opgegraven, waren de archiefstukken natuurlijk helemaal verweerd en verpulverd, zodat de gegevens met veel inspanning gereconstrueerd moesten worden. Dankzij de moderne techniek kunnen stamboomonderzoekers en andere belangstellenden deze reconstructiekaartjes nu dus online via de index raadplegen.

Foto boven: Het Groot-Seminarie Haarendael in Haaren werd tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog door de Sicherheitsdienst gebruikt als Polizei und Unterzuchung Gefängnis.

Foto hieronder: De Gedenkplaats Haaren 1940-1945 , zo heet de jaarlijkse herdenking van wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld in het Groot-Seminarie in Haaren (Noord-Brabant).

donderdag 18 november 2010

Postbodes leggen werk neer


Eerlijk werk voor een eerlijke prijs. Dat is de insteek van de actievoerende postbodes van TNT. Na deze week een dag het werk te hebben neergelegd, bezorgen zij ook op 25 en 26 november geen post.

TNT voert een reorganisatie door en dat kost elfduizend mensen hun baan. Volgens het postbedrijf blijft het aantal gedwongen ontslagen beperkt tot 3100, maar dat vinden de bonden te veel. Zij vinden ook dat het tempo van de jaren geleden aangekondigde reorganisatie omlaag moet.

Een baan bij de post leek lang een zekerheid voor het leven. Alhoewel... wie goed in de archieven kijkt, ziet dat de functie van brievenbesteller vroeger ook al niet zonder risico was. Op de site van het BHIC staat een bijdrage van Peter Willems over de dappere postbode Gerritsma die zijn baan bijna met zijn leven moest bekopen.

Foto: Vier Vughtse postbestellers die hun mannetje staan. De foto is gemaakt in 1895. En voor wie het wil weten; de uniformen zijn gemaakt van blauw laken en hebben rode biezen.

maandag 15 november 2010

Sint 2.0 !



Vol verwachting klopt ons hart, want de Sint is weer in het land! Zaterdag even voor 12.30 uur kwam hij met Pakjesboot 12 aan in de Vissershaven in Harderwijk. Het is maar goed dat de Sint en zijn pieten échte zeebenen hebben, want met het stormachtige weer van de afgelopen dagen zal het behoorlijk onstuimig zijn geweest op hun boot.

Dit is ook hét moment om je verlanglijstje opgerold en wel in je schoen te steken en aan te bieden aan de Goedheiligman. Hoewel traditionele spellen nog steeds razend populair zijn, schijnt volgens een bekende elektronicaketen de e-reader bovenaan menige verlanglijst te prijken. Op de tweede plaats staat de netbook, een compacte, lichte laptop. Alles wat met games te maken heeft, staat op de derde positie.

Nu maar hopen dat de Sint en zijn pieten zich de afgelopen jaren een beetje hebben verdiept in de digitale ontwikkelingen. Want ook voor cadeaupieten wordt het steeds gemakkelijker om te shoppen. Vanuit de luie zetel kunnen zij de prachtigste webwinkels bezoeken en … bestellen maar! Nog 20 nachtjes slapen en - wie weet - komen dan de cadeautjes door de virtuele schoorsteen.

Filmfragment: Intocht van de Sint in Veghel in 1971

Wil je meer weten over de lokale geschiedenis van Veghel en alle oude dorpskernen van deze gemeente? Kom dan op 25 november a.s. om 20.00 uur naar ‘Het Geheugen van Veghel’ in Café zaal De Paal, Hezelstraat 26 in Erp.

donderdag 11 november 2010

Het Nieuwe Werken is Niet Nieuw


Je hebt het misschien niet gemerkt maar we zitten nu in de Week van het Nieuwe Werken. Dit is - heel kort door de bocht - werken waar en wanneer je maar wilt. Maar is het Nieuwe Werken wel zo nieuw? Welnee... Duik maar 'ns in de verhalen van het BHIC.

Thuiswerken was ooit (bijna altijd) de gewoonste zaak van de wereld. Boeren werkten op de boerderij en op hun land, onderwijzers woonden naast of boven hun school en voor de burgemeester was er een eigen ambtswoning. In zijn eigen dorp natuurlijk.

En als je werk toevallig niet dichtbij je huis was, dan werd daar vaak een eigen oplossing voor bedacht. Niks web 2.0 of nieuwe technologie, maar wel slim, efficiënt en effectief. Neem nou het verhaal op onze site van Martin van Bommel waarin hij vertelt over zijn oom Janus en tante Cor.

Janus was fietsenmaker en begon zijn zaak in een kippenkooi bij het ouderlijke boerderijtje in de Spie in Langenboom. Kort na hun huwelijk, in 1937, kochten Janus en Cor een woonhuis in het dorp naast het café Bens aan de huidige Dominicanenstraat.

Toen de tijd rijp was voor een eigen winkeltje werd geen duur pand gezocht op een "zichtlocatie", welnee; er werd gewoon een kamertje aan de voorkant van het huis ingericht. Weinig kans om op die manier in de file terecht te komen, lijkt ons. Wil je weten waarom tante Cor menig klant vertelde waarom zowel de lamp, als het stuur en het zadel van de fiets af kon? Lees dan het volledige verhaal.

O ja, wil je zelf wel eens Nieuw Werken? De speciale actieweek duurt nog tot en met 14 november 2010.

Foto: Hard aan het werk op de boerderij uit de serie "Mooi Nederland", boerin op het erf in Vught

dinsdag 9 november 2010

12-11-10 is #followanarchive day op Twitter!


Op 12 november 2010 vindt op Twitter de wereldwijde "Follow an Archive Day" plaats. Het doel van die dag is om archieven op Twitter extra in het zonnetje te zetten.

Als over de hele wereld mensen aan elkaar vertellen wat hun favoriete twitterende archief is, dan levert dat veel positieve aandacht op voor de archiefwereld. Het stimuleert archieven ook om via Twitter contact te zoeken met hun gebruikers. Dat is dan ook waar het op 12 november om gaat: meer aandacht vragen voor archieven op Twitter om liefhebbers en gebruikers van archieven ook via dit sociale netwerk met elkaar in contact te brengen. En om er samen voor te zorgen dat nog veel meer mensen archieven op Twitter gaan volgen.

Hoe doe je mee?
Meedoen is heel eenvoudig. Zit je al op Twitter? Dan kun je meteen meedoen. Anders moet je eerst even een (gratis) account maken.

Plaats op 12 november tweets over je favoriete archief en vertel aan jouw volgers op Twitter waarom je dat archief volgt. Je kunt al verschillende archieven volgen op Twitter, dus tweet zoveel je wilt! Hoe meer aandacht voor archieven, hoe beter.

Voeg wel steeds aan je tweets de hashtag (trefwoord) #followanarchive toe. Dan zijn alle tweets van die dag makkelijk te verzamelen en te volgen.

Doe dus mee en ga op 12 november 2010 archieven volgen op Twitter! Alvast een kleine suggestie: het BHIC zit ook op Twitter: volg @bhicarchief

Foto: De computer van de heer Ansems verstuurt geen tweets, maar stuurt de varkens in de varkenshouderij aan. Foto gemaakt in Ledeacker, 1985.

vrijdag 5 november 2010

Nederland schreeuwt om cultuur


Zwaar weer op komst voor de kunst- en cultuursector in Nederland. En daarmee ook voor het archief. De bezuinigingen in onze sector kunnen oplopen tot 25 procent. Zaterdag 20 november is er een landelijke actie Nederland schreeuwt om cultuur. Want geld inzamelen voor cultuur; dat komt ons bekend voor.

Cultuur is iets waar 'het gros van de Nederlanders van geniet', zo staat op de actiesite www.nederlandschreeuwtomcultuur. Maar cultuur kost ook geld. Ook al in 1910, in Vortum Mullem. Het dorp heeft geen fanfare maar wil er wel één.

"Men wil hier ook een fanfare hebben, al is het dan meer een kleine. Het zou schande zijn als die er niet kwam vanwege het geld", meldt het Boxmeers Weekblad. Gelukkig blijken de inwoners van het dorp een ruimhartig en muzikaal hart te hebben. En daarom gaat de fanfare niet van start met de verwachte zes maar veertien instrumenten. Vele optredens én prijzen volgen in de lange geschiedenis van de fanfare.

Hoe we dit allemaal weten? Het archief bewaart deze verhalen, samen met oude foto’s (en overigens nog een héleboel andere spullen). En we maken het materiaal toegankelijk, zoals met deze blog en via onze Lokale Pagina’s. Mooi werk, hè?

Foto: Drie generaties Verhofstad bij aanbieding nieuwe uniformen voor de fanfare Eendracht Maakt Macht, 1962.

dinsdag 2 november 2010

Goede vangst in Cuijk!


Een prachtig tafereeltje uit Cuijk. Een paar fanatieke hengelaars kijken hier met grote concentratie naar hun dobber en hopen op die laatste (grote!) vis aan de haak! Maar zouden de vissen bijten? Veel tijd is er niet meer, want de heer voor in beeld blaast op zijn toeter. Dat betekent dat de hengels weer ingehaald moeten worden. Tja, en wie zou hier de grote winnaar zijn? Het is jammer dat we dat nooit te weten zullen komen.

Deze viswedstrijd aan de oever van de Maas vond plaats ten zuiden van Cuijk in 1947. De heren gingen trouwens netjes in pak. Let ook eens op de prachtige hoeden die ze tijdens het hengelen droegen...

Benieuwd naar meer oude foto’s van Cuijk? Bezoek dan ons
Flickr-hoekje of ga eens naar de online geschiedenisboekjes van Cuijk.