maandag 25 januari 2010

Bernhard, schavuit in Nuland


Vanavond vindt op Nederland 1 helaas alweer de laatste aflevering plaats van "Bernhard, schavuit van Oranje". Het verhaal neemt kijkers vanaf Soestdijk onder meer mee naar Berlijn, Londen, Argentiniƫ en Canada.

Deze dramaserie schetst ons een tijdsbeeld van de wereld van de jaren dertig van de twintigste eeuw tot het begin van de eenentwintigste eeuw. Centraal in de serie staat de toch wel bijzondere levensstijl die Bernhard erop nahield en die menigeen fascineerde. Want, wie gaat er op zijn 92e nog in Zuid-Afrika naar neushoorns en olifanten kijken, of begint z'n ochtend steevast met een glas champagne, een wijntje of pils?

Het BHIC heeft in zijn collectie heel wat mooie foto's van deze vlotte prins, die dagelijks een verse witte anjer in zijn revers stak. Bovenstaande foto is in 1951 gemaakt op het bordes van het gemeentehuis van Nuland. Twee jonge meisjes zijn in totale extase als ze de prins een tuil bloemen mogen geven. Hun kinderen en kleinkinderen zullen deze persoonlijke herinnering nog vaak hebben horen vertellen. Wie zal het zeggen?

Foto: Prins Bernhard bezoekt Nuland en reikt er de wisselprijs uit voor de loterij ten bate van het Anjerfonds, 1951

Geen opmerkingen: