dinsdag 20 april 2010

Doden door vulkaanuitbarsting?


Al dagenlang is het Europese vliegverkeer zwaar ontregeld door een aswolk uit de IJslandse vulkaan. Ook in 1783 zorgde een vulkanische uitbarsting op IJsland voor de nodige commotie op het vaste land.

In "Het Griensvenneke" - het tijdschrift van de heemkundekring van Den Dungen - staat een mooi verhaal van Leo van Minderhout. Het gaat over de uitbarsting van de vulkaan Laki op IJsland, op 8 juni 1783. Hierdoor stierven in IJsland zo'n tienduizend doden nadat de vulkaan maandenlang lava, as en miljoenen tonnen zwaveldioxide uitstootte.

De vrijgekomen zwaveldioxide zorgde in Europa voor "grote dichte mist". Volgens een Brits onderzoek zouden in Engeland en Frankrijk het aantal begrafenissen in 1783 en 1784 respectievelijk 25 tot 40 procent hoger liggen dan normaal. Voor Leo van Minderhout aanleiding om de sterftecijfers van Den Dungen van die jaren eens tegen het licht te houden.

Maar nee, een grondige duik in de begraafboeken van deze plaats laat geen verhoogde sterftecijfers zien. "Je vraagt je af of de Engelse onderzoekers met hun conclusies niet te voorbarig zijn geweest en of ze verzuims hebben de statistieken te hulp te roepen", aldus de kritische kanttekening van Van Minderhout.

Nieuwsgierig naar meer "oud nieuws"? Ga op zoek naar meer primeurs op www.bhic.nl!

Foto: Veghel, oude vliegtuigen in de lucht in 1959.

Geen opmerkingen: