woensdag 7 september 2011

Het verhaal van het 24ste kind

De rozenkrans, de gezichtsuitdrukkingen van vader en moeder: dit is echt zo'n foto waar je langer naar blijft kijken. We plaatsen de foto in de rubriek Kijk naar toen in de Weekendkrant en krijgen een reactie. Van niemand minder dan de baby op de foto; Martien Berends.

Martien is de 24ste telg uit het gezin Berends in Mill. "Eten doe ik nog altijd vlug. 's Avonds kwamen er drie pannen met aardappelen op tafel en dan moest je snel zijn. Op was op", vertelt hij met een brede lach. Aan zijn jeugd heeft hij alleen maar goede herinneringen. "We woonden op een boerderij: eten was er voldoende. Voor de rest hadden we niet veel maar je had ook niet veel nodig."


Zijn 23 broers en zussen zijn geboren uit drie moeders: de eerste echtgenote van Martien - Elisabeth Daamen - kreeg acht kinderen en overleed toen ze 35 was. Zijn tweede vrouw - Johanna Gerrets - baarde een kind en overleed twee jaar later op haar 40ste. Zijn derde echtgenote - Geertruida de Klein, Martiens moeder - kreeg er vijftien. "Er zijn broers en zussen die mijn moeder voornamelijk zwanger hebben meegemaakt. Maar zo bijzonder was dat niet allemaal: in Wanroij was een gezin met wel 34 kinderen."


Benieuwd hoe het ging als de familie Berends aan tafel ging? Of wat de stookketel voor het varkenseten met de wekelijkse was te maken had? Lees dan verder op de site van het BHIC.

Geen opmerkingen: