maandag 19 september 2011

Lekker speculaas van Diezewater


Je kunt er een weddenschap op afsluiten. De zomer is nog niet voorbij of alle rekken bij C1000, Jumbo en AH liggen weer vol met speculaas: met of zonder noten, niet gevuld of gevuld met amandel of spijs. Nog niet zolang geleden vertelde bezoeker Tonnie Kwaijtaal ons een verhaal dat past bij onze ‘waterige verhalen’, maar ook bij de tijd van het jaar.

“Echte Bosschenaren herinneren zich ongetwijfeld Bakkerij van Cromvoirt. Deze bakkerij zat in de Postelstraat op de hoek met het Uilenburgstraatje in Den Bosch. Van heinde en ver wisten mensen Bakker van Cromvoirt te vinden. Maar wat was het dat zijn speculaas zo bijzonder maakte? Wie wist zijn geheime recept?”

“Net als zoveel bakkers maakte hij het speculaasdeeg aan met melk en water. Maar geen gewoon water uit de kraan! Nee, bakker van Cromvoirt haalde het water uit een put die weer in verbinding stond met de Binnendieze, die bij de Uilenburg achter de bakkerij stroomde…." Echt hygiĆ«nisch zal het niet geweest zijn, maar als Bosschenaars er graag een blokje voor omliepen, zal het met dat Diezewater wel snor hebben gezeten!

Foto: Martien van Cromvoirt voor de bakoven. Links van de over is nog net een streep van een smal gangetje zichtbaar. Dit gangetje kwam uit bij de Binnendieze.
Als ik denk aan water …
Het BHIC zoekt verhalen over hoe Brabanders leefden en leven met het water. Welke herinneringen heb je zelf aan water? Doe mee met onze schrijfwedstrijd.
Je verhaal wordt gepubliceerd op de Brabantse Waterkaart en de mooiste verhalen winnen een prijs. Lees verder over de schrijfwedstrijd.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit verhaal over het dieze water bij bakker van cromvoirt,is natuurlijk onzin.

BHIC zei

Zou je denken? Zou de bakker dat praatje zelf de wereld in hebben geholpen? Wat denk jij?

Anoniem zei

De Bakkers van Van Cromvoirt waren zeer proper en netjes.
Dus de Bakker heeft dit praatje niet zelf de wereld in geholpen

BHIC zei

Een concurrent dan? Aan de andere kant... er wordt wel vermeld dat de speculaas erg lekker is. Zouden we hier dan met het eerste Broodje Aap-verhaal te maken hebben?