woensdag 11 april 2012

Zweeg Willem van Oranje toen hij stierf?

...twitteraccount van Willem van Oranje, anno 2012...
Nee, het zou zeker zijn dag niet woorden, die tiende juli 1584. Maar wàt heeft Willem van Oranje nu precies gezegd, vlak voordat hij het leven liet? Ruim vierhonderd jaar later buitelen experts over elkaar over de vraag of er wel woorden over de lippen van Willem de Zwijger zijn gekomen.

"Mijn God, Mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk". Eeuw na eeuw is er tijdens geschiedenislessen verteld dat dat de laatste woorden van Willem van Oranje waren, vlak voordat hij zijn laatste adem uitblies. Totdat Erfgoed Delft en het EO-programma Blauw Bloed met moderne forensische onderzoeksmethoden de moord nog eens reconstrueerde. De conclusie: de door Balthasar Gerards afgevuurde loden kogels zouden een niet gering gedeelte van de linkerzijde van het hart van de prins hebben afgescheurd. De dood moet onmiddellijk hebben ingetreden.
Niet waar, reageren nu specialisten van het Forensisch Medisch Expertisecentrum (Formedex) in Amsterdam. Zij vinden het oordeel discutabel. Want als de bloedsomloop acuut stopt, duurt het gewoonlijk ongeveer 10 seconden voordat het slachtoffer bewusteloos raakt. In die periode bevindt zich nog genoeg zuurstof in het bloed en de weefsels van de hersenen om bij bewustzijn te blijven en eventueel nog een paar woorden te zeggen. En dus kan Willem dit nog wél hebben gepreveld.

Laatste woorden van staatsmannen gaan vaker een eigen leven leiden. Benieuwd hoe het zit met laatste woorden en mythevorming? Kijk dan naar deze bijdrage van historicus Fik Meijer.

Geen opmerkingen: