vrijdag 25 mei 2012

Geniaal, die Zwitsers!


‘Regiohistoricus op pad’   

De groep Brabantse archivarissen staat klaar om Swiss Fort Knox te bezoeken...
Nog niet zo lang geleden was in het NOS-journaal te zien hoe een Zwitserse helikopter assistentie verleende bij de wederopbouw van de telecommunicatietoren in Hoogersmilde. De beelden deden denken aan moeilijke reddingsoperaties ergens hoog in de Alpen. Maar ook aan precisiewerk zoals dat van horlogemakers in de Zwitserse Jura. Ja, Zwitsers kunnen nog meer dan bankieren!In april 2012 was een groep Brabantse archivarissen enkele dagen te gast in Zwitserland. Ook het BHIC was vertegenwoordigd. Hoogtepunt, figuurlijk en letterlijk, was het bezoek aan een bijzondere berg bij Gstaad. Nee, geen kletter- of skitochten ditmaal, maar een reis naar het binnenste van de berg. Zoals op veel soortgelijke plekken elders in het land gaat hier oorspronkelijk een militair complex schuil, bestaande uit kilometerslange gangen, trappen, liften en holten.

Sinds de afloop van de Koude Oorlog is dat niet allemaal meer in gebruik. Twee oud-officieren van het Zwitserse leger zagen hier brood in. Waren er veiliger plekken om archief- en computerbestanden in op te slaan? Na lang soebatten kregen zij de beschikking over de berg bij Gstaad en begonnen zij het bedrijf Mount10 Swiss Data Backup (www.mount10.ch). De locatie  van de dataopslag kreeg een passende naam: Swiss Fort Knox. Toch weer ’n lijntje naar het bankwezen….

In de berg aan het werk!

Eenmaal in Gstaad gearriveerd, zagen we alleen maar een grijze bergwand met daarin enkele metalen toegangsdeuren èn twee gewapende bewakers. Na enige uitleg buiten mocht het gezelschap, gesplitst in twee groepjes, naar binnen. Camera’s, telefoons en tassen moesten worden ingeleverd en we werden, wijdbeens staande met de armen omhoog, uitgebreid aan den lijve gevisiteerd.

Er volgde een lange tocht door het binnenste van de berg met één van de oud-officieren voorop en een bewaker achteraan. Er was hier een overdruk van rond 1,5 atmosfeer om alle kwalijke luchtjes buiten te houden. Heel even mochten we, over de schouder van de bewaker heen, een blik werpen in een ruimte met opgeslagen computerbestanden, een echt e-depot! Uit de logo’s op een wandbord bleek dat vooral het Zwitserse bedrijfsleven de weg naar Mount10 heeft gevonden; enkele lagere overheden volgen schoorvoetend.

Toch niet zo gek, die Zwitsers….

Geen opmerkingen: