vrijdag 4 mei 2012

'n Beetje Echternach in Veghel

‘Regiohistoricus op pad’   

Alle aandacht voor de app
Nederland is ‘n raar landje. Nee, dit gaat niet over regeren met gedoogsteun of gedoe met boerkaverboden. We hebben het hier over de combinatie ‘nieuwe infrastructuur, nieuwe natuur en struinen’. 

Eerst leg je een snelweg aan door een bestaand landschap en daarna compenseer je de ontstane schade door nieuwe natuur aan te leggen, waarin je vervolgens heerlijk kunt rondstruinen. Dat doet denken aan de beroemde Springprocessie in Echternach, waarbij de deelnemers oorspronkelijk drie stappen vooruit zetten, maar vervolgens twee terug. Ja, uiteindelijk kom je er wel.

Dit soort gedachten bekropen me op die natte woensdagmiddag 25 april 2012 in Veghel. Daar onthulde Brigite van Haaften, onze gedeputeerde van cultuur, de website www.kunstroutesbrabant.nl. Speciaal ging het daarbij om de app waarmee de Veghel/Aa route kan worden gelopen. Deze wandel- en struinroute is mede ontwikkeld in het kader van de natuurcompensatie voor de aanleg van snelweg A50. Het BHIC leverde cultuurhistorische informatie.

Uiteraard gingen we wandelen in het Aadal, zij het via een verkorte route. Overal zompig weiland met lange rijen populieren, nog maar net in het blad. Landschapsarchitect Paul Roncken en ‘zijn’ app waren onze gids. Er kwamen aanwijzingen door over de route, maar ook verhalen over de Kilsdonkse Molen, de Aa en het Duits Lijntje. Op die manier wordt zo’n mobieltje een prachtig medium dat infopanelen overbodig maakt. Wel viel me op dat veel mensen bleven turen op hun schermpje, terwijl het Aadal om hen heen zo mooi was…..
Geen opmerkingen: