maandag 18 juni 2012

En dan nu ... muziek!

Compilatie van bladmuziek uit het archief van de BBA


Zou hij gespeeld zijn, de Zuid Nederlandsche Stoomtrammarsch, toen op 24 juli 1890 de lijn Princenhage-Rijsbergen-Zundert-Wuestwezel van de Zuid-Nederlandse Stroomtramwegenmaatschappij in gebruik genomen werd? Vast wel. Want rond die tijd moet de bladmuziek van deze mars, gecomponeerd door C. Dellaert en opgedragen aan de directie van de maatschappij, verschenen zijn. Prijs voor piano f 0,40, prijs voor harmonie f 1,00. 

Wilt u hem eens spelen: de pianopartij is te vinden in het archief van de BBA, de Brabantse Buurtspoorwegen en Autodiensten.
Houdt u meer van een smartlap? Ook dan kunt u in het BHIC terecht: 'Oonbegrenst vermoogen, kunt gij 't gedoogen, dat m' ons uit onse waerelt sleept ...', zo begint het eerste couplet van de Klagten van een Afrikaner in de Mijnen van Peru. Het blad maakt, samen met een tekening van een lezende soldaat - het verband is onduidelijk - deel uit van de kaarten-, prenten- en tekeningenverzameling.

Andere muziek, ook in gevangenschap ontstaan, bevindt zich in het archief van de Oud-gijzelaars van Sint Michielsgestel. Verschillende kampliederen, maar ook een complete ballade voor zang en piano. Bent u benieuwd naar het verband tussen vrijheid en het dragen van een baard, lees (en zing) dan deze Ballade 'Heer Gijzelbaard'. Hij is geschreven door J.C. Schröder en op muziek gezet door J.H. Taat.

Interesse in de oud-gijzelaars van Sint-Michielsgestel? Dan vind je hier foto's en verhalen.


Geen opmerkingen: