maandag 19 november 2012

Op jacht naar de schat... kamer!
Het kan je zomaar overkomen, je loopt in een museum en ziet daar plotseling een fraai vormgegeven box liggen. Er blijkt dan ook nog eens op te staan dat je ‘m mag houden… Hoe dat kan? Het BHIC pakt namelijk de hele maand december uit met speciale decemberacties rond  de uitgave van ‘Schatkamers van Nederland’, een geïllustreerd boek met 24 historische kaarten van Nederland.

Nederland ontdekken aan de hand van zijn historische kaarten. Dat is de uitdaging die de ANWB, het BHIC, het Nationaal Archief en de overige Regionaal Historische Centra bieden in ‘Schatkamers van Nederland’. In geen ander land ter wereld is het landschap zo door mensenhanden gemaakt. Hoe dat in de loop der eeuwen is gebeurd, laten de duizenden kaarten in onze nationale en regionale archieven zien. ‘Schatkamers van Nederland’ toont de mooiste en meest bijzondere kaarten en vertelt het verhaal van deze kaarten en van de tijd waarin ze werden gemaakt.

De variëteit aan kaarten in deze box is groot: naast een spionagekaart van Filips II en een kaart van de eerste autoweg van Friesland, bevat de uitgave 22 andere kaarten die onze twaalf provincies karakteriseren. Ook van Noord-Brabant zijn er twee práchtexemplaren opgenomen! Elk hoofdstuk bespreekt een provincie aan de hand van twee historische kaarten. De kaart zelf krijgt aandacht, wordt geïnterpreteerd in het licht van de geschiedenis en verrijkt met ander kaartmateriaal en historische foto’s. Voor elke provincie wordt ook een wandel-, fiets- of autoroute gegeven om de sporen met eigen ogen te volgen. Daarmee is deze gezamenlijke uitgave een geschiedenis van de Nederlandse provincies, verbeeld door het werk van onze kaartmakers. 

Zou in Kasteel Heeswijk een 'Schatkamers van Nederland' liggen? 
Decemberacties
Het BHIC heeft tien van deze ‘Schatkamers’ verspreid door Noord-Brabant. Vanaf 1 december ligt deze box met daarin het boek op diverse cultuurhistorische plekken zoals kerken en musea. Wil je ook de bijbehorende kaarten? ‘Like’ dan onze Facebookpagina en geef de speciale code op de box door. Wij sturen de kaarten dan naar je toe! Uiteraard maken ook onze vaste bezoekers kans op deze mooie aanwinst. De hele maand december verloten wij iedere dag op onze studiezaal één box onder hen, zowel op de locatie in Den Bosch als in Grave.

De vraag is dan ook: “Ga je mee op jacht naar deze schat?”

Geen opmerkingen: