vrijdag 7 november 2014

Hack de Brabantse erfgoedcollecties!

...blik op de gemeentehaven, achter de wapperende was, rond 1957...
Hoe ontsluit je digitale erfgoedcollecties beter? Cubiss probeert dit samen met de Brabantse bibliotheken en Erfgoed Brabant op zaterdag 8 november 2014 door middel van een een Hack-a-LOD. In de CHV fabriek in Veghel worden ontwikkelaars uitgedaagd om op basis van Linked Open Data toepassingen te ontwikkelen die uiteindelijk ten goede moeten komen aan de Brabantse burger.

De naam Hack-a-LOD staat voor een Hackathon die draait om Linked Open Data. Een hackathon is een bijeenkomst van software- en website-ontwikkelaars om samen aan projecten te werken. Het evenement maakt deel uit van het project ‘Brabantse Collecties en Content’, dat als doel heeft digitale erfgoedcollecties beter te ontsluiten en te delen met belangstellende Brabantse burgers. De hackathon wordt georganiseerd omdat het aanbieden van gelinkte data pas interessant wordt als er toepassingen op gemaakt worden.

...prinselijk bezoek aan CHV in 1949...

Aan de hand van vier uitdagingen (challenges) gaan deelnemers aan de slag met de volgende zaken:
1: Toon de meerwaarde aan van linked data in een toepassing
2: Creëer een visueel aantrekkelijke toepassing met linked data
3: Creëer een toepassing met linked data voor een specifieke doelgroep
4: Creëer een toepassing die de mogelijkheid geeft om linked data te verrijken en contextualiseren

Een jury beoordeelt de toepassingen, waarna degene die de beste toepassing heeft bedacht die in de toekomst mag doorontwikkelen. Aan de beste ontwikkelaars van de dag worden prijzen uitgeloofd, varierend van een geldbedrag tot een Google Glass. Meer informatie vind je hier: http://www.hackalod.com/

Tijdens deze bijeenkomst zijn er ter inspiratie op een multitouchtafel historische foto's te zien - afkomstig van het BHIC - van het CHV terrein in Veghel. Zoals de foto's die hier boven in de blog zijn te zien en deze:

...de haven in de jaren tachtig van de vorige eeuw...
Vind je dit interessant? Lees dan ook:

Geen opmerkingen: