maandag 3 augustus 2015

Vrouw achter het stuur!

...Puck achter het stuur...
“Vanmorgen om half negen met Arie en Cor naar Werkendam. Arie heen, ik terug.” Die ik, dat is Hermine Maria Elisabeth (Puck) van Rossum. Zij houdt tussen 1911 en 1921 een dagboekje bij en schrijft daarin veelvuldig over de ritjes die ze maakt met de Panhard&Levassor. Hannie Kieboom-Visser schreef hierover een verhaal op de website De auto van mn opa.

Puck van Rossum (1891-1985) was de dochter van een rijke suikerfabrikant, J.P. van Rossum, in Oudenbosch. Ze maakte al in 1907 kennis met de 14 jaar oudere Arie Sigmond (1877-1923). Als ze in 1911 met haar dagboekje begint, schrijft ze op 21 juni over hun eerste kus. Het paar trouwt in mei 1913 trouwen. Gedurende de verlovingstijd die daaraan voorafgaat, komt het onderwerp auto regelmatig aan bod.

...met de familie rond de Panhard...
Arie geeft haar op 12 februari 1912 haar eerste rijles, dus hij heeft dan al de beschikking over een auto.
Puck schrijft over ritjes naar Antwerpen en naar de Molenheide. Over een nieuwe auto, lunches buiten de deur en over het nieuwe huis in Werkendam. Arie wordt burgemeester en samen krijgen ze al gauw twee kinderen. Het leven lacht hen tegemoet. Op 11 augustus van dat jaar schrijft Puck in haar dagboek dat er een nieuwe auto wordt aangeschaft in Breda: een Spyker met het kenteken N-5684. Maar dan slaat het noodlot toe.

Pucks’ laatste aantekeningen dateren van 28 februari 1921. We moeten het dan ook uit de krant vernemen dat in september van dat jaar Arie, waarschijnlijk met de Spyker, in Dussen de 6-jarig Jenneke Roubos aanrijdt, met dodelijke afloop. En het noodlot slaat opnieuw toe op 3 mei 1923, als Arie plotseling overlijdt aan een acute hersenvliesontsteking. Puck bevalt in november van hun derde en laatste kind.
Dit artikel is een bewerking van het artikel "Puck Sigmond, de eerste vrouw achter het stuur in Brabant", verschenen in het Conam-Bulletin 24 (2014), nr. 4, p. 12-16.

Geschreven door Hannie Kieboom-Visser

Vind je dit leuk? Lees dan ook:
- Gemotoriseerd vrouwelijk schoon
- De auto als statussymbool

De beste verhalen via e-mail ontvangen?

Geen opmerkingen: