maandag 28 december 2015

Digitale kadastrale kaarten gaan verhuizen

De site WatWasWaar wordt per 1 januari 2016 beëindigd. De beschikbaarheid van de scans van de collectie Kadastrale Kaarten 1811-1832 uit WatWasWaar krijgt bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een doorstart.
...de stekker gaat uit WatWasWaar...
De meest omvangrijke collectie die WatWasWaar beheert, bestaat uit scans van de collectie Kadastrale Kaarten 1811-1832. De fysieke originelen worden beheerd door de Regionale Historische Centra (waaronder het BHIC). De scans van deze collectie worden alleen binnen WatWasWaar op één plek (vrijwel geheel) landsdekkend beschikbaar gesteld.

De gehele collectie scans is vanuit WatWasWaar overgedragen aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Deze digitale collectie omvat ruim 17.000 scans van het losbladig kaartsysteem van getekende kadastrale overzichtskaarten en detailkaarten (verzamelplans en minuutplans) en ruim 143.000 scans van de pagina's van de bijbehorende oorspronkelijke aanwijzende tafels (OAT-bladen). Op dit moment wordt hard gewerkt om dit materiaal integraal vóór 1 januari 2016 opnieuw online beschikbaar te stellen via de Beeldbank van de RCE.

...wat er met de luchtfoto's gaat gebeuren, is nog niet precies duidelijk...
Daarnaast bevat WatWasWaar nog diverse andere collecties of "kaartlagen". Dit zijn bijvoorbeeld scans van RAF-luchtfoto's uit WOII, diverse collecties scans van historische kaarten en OAT-perceelinformatie van een aantal gedeeltes van Nederland. Met de instellingen die deze collecties hebben aangeleverd wordt overlegd wat hiermee gedaan zal worden.

Van Woonomgeving naar WatWasWaar naar...
WatWasWaar is ontstaan vanuit het project De Woonomgeving. De Woonomgeving werd van 2000 tot 2003 ontwikkeld door de Vereniging voor de Documentaire Informatievoorziening en het Archiefwezen (DIVA), in het kader van het programma De Kleur van Nederland, gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De ontwikkeling van De Woonomgeving gebeurde in samenwerking met het Kadaster en verschillende archiefinstellingen en culturele instellingen, waaronder het Nationaal Archief en de Fryske Akademie. De website van De Woonomgeving werd in september 2003 gelanceerd, in 2007 doorontwikkeld tot www.watwaswaar.nl.

Sinds 2012 wordt de website van WatWasWaar beheerd en gefinancierd vanuit het project Erfgoed & Locatie (E&L) en nu dit project wordt afgerond, betekent dat ook het einde van WatWasWaar. "Het in stand houden van de website behoorde niet tot de toekomstbestendige mogelijkheden", luidt de officiële verklaring. Bovendien zijn de kadastrale kaarten bij de RCE opgenomen "binnen de duurzame digitale omgeving van een bestendige organisatie."
...de site van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed...
Via deze link kun je zoeken naar de kaarten. Heb je vragen of opmerkingen hierover, mail dan info@watwaswaar.nl.

Geschreven door:
Marilou Nillesen

Vind je dit leuk? Lees dan ook:

De beste verhalen via e-mail ontvangen?2 opmerkingen:

Unknown zei

Zodra het werkelijke internet adres bekend is, zoudt U dan de verwijzing kunnen aanpassen. Heden kan ik op die site (nog) niets vinden van kadastrale kaarten.

BHIC zei

Ja inderdaad, Martin: ze zijn wel heel erg goed verstopt...
Maar deze url moet je verder brengen:

http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/

Succes ermee!