woensdag 28 oktober 2009

Hoofdzeer in Oeffelt

Met het toenemend aantal gevallen van Mexicaanse griep nemen ook basisscholen in Nederland steeds meer voorzorgsmaatregelen. Juffen en meesters zien er steeds strenger op toe dat de zeeppompjes bij de kraan wel worden gebruikt.

Besmettelijke ziekten zijn niet nieuw en duiken door de eeuwen heen in allerlei varianten op. Zoals in 1860 in Oeffelt toen "hoofdzeer" opdook. Hoewel niet zo gevaarlijk als de Mexicaanse griep was hoofdzeer (of kwaadziekte) voor de Oeffeltse jeugd heel vervelend.

Het begon met jeuk en rode plekken op het hoofd en leidde er al snel toe dat de kinderen hun haren verloren. Gelukkig kende burgemeester H. Geurts een mysterieuze dame in Venray die de ziekte wist te bestrijden. Voor "vier gulden per hoofd" behandelde zij de kale koppies in Oeffelt.

Burgemeester Geurts bleek over een groot hart te beschikken. Als ouders het geld niet hadden, kwam er een tegemoetkoming uit de gemeentekas. Kwaadziekte is na 1865 niet meer voorgekomen in Oeffelt.

Lees meer over kale koppies in Oeffelt

Klik op het document hieronder om te lezen over de bestrijding van hoofdzeer in Oeffelt. Het is een fragment uit de notulen van de gemeenteraadsvergadering.

Kale koppies in Oeffelt

Geen opmerkingen: