zaterdag 31 oktober 2009

De bevrijding van Brabant

Bevrijding van Sint-Michielsgestel

Op 5 mei 2010 vieren we dat Nederland 65 jaar geleden werd bevrijd van het Duitse juk. Maar in Brabant vieren we dat al dit najaar. Onze provincie werd namelijk een half jaar eerder bevrijd dan de rest van Nederland. Dat was een gevolg van de slag om Arnhem, ofwel operatie Market Garden. Vanaf dat moment was Brabant frontgebied en werd er hevig gevochten.

De Nulandse priester Wouter Lutkie hield een dagboek bij van deze donkere dagen voor de regio. Op 28 september 1944 schrijft hij over de gevechten rond Nuland:

"Thans wordt Nuland beschoten van Heesch uit, door de geallieerden. Straks, wanneer de Duitsers zich op Den Bosch hebben teruggetrokken, krijgt ons dorp beschieting van hen. Zo wordt stuk voor stuk elk dorp tweemaal onder vuur gelegd. Tempus destruendi... De ietwat eentonige strategie der vernieling..."

Anderen doen later hun verhaal. In het Cuijksch Weekblad van 24 augustus 1994, 50 jaar na de bevrijding, vertelt Truus Telkamp over haar ervaringen. Truus was 21 toen de oorlog uitbrak en speelde een belangrijke rol bij het helpen van onderduikers in Cuijk. Ze vertelt onder andere over haar verzet tegen plannen om NSB-burgemeester Starkenborgh te liquideren:

"Toegegeven, de man was fout, maar het was een sul. Hij deed niemand kwaad."

Zo'n actie zou de onderduikers in het dorp wel eens veel meer in gevaar hebben kunnen brengen dan deze burgemeester op zijn post!

Heel veel Brabanders hebben nog herinneringen aan de oorlog en de bevrijding. Het Brabants Historisch Informatie Centrum hoort graag deze verhalen, om ze te bewaren voor komende generaties.

Zo stuurde Annie van Horik-van Hoorn al foto's in over de bevrijding van Sint-Oedenrode en alle schade die werd aangericht. Ze vertelt daarbij:

"Eén van de tanks was in de erker van het huis van slager Ties van Hoorn gereden. Het was het woongedeelte, waar Jana, Willem en Diena van Hoorn woonden, en waar de kinderen van Slager Ties van Hoorn (Ad, Mien, Henk) net van tevoren nog aan het spelen waren. Geluk moet je toch ook hebben in je leven."

Stuur je eigen verhalen en foto's in!

Foto: Bevrijding van Sint-Michielsgestel, 1944

Geen opmerkingen: