dinsdag 25 mei 2010

Flink blokken voor diploma


In de laatste klas van het voortgezet onderwijs? Dan zit je in deze examentijd waarschijnlijk met je neus in de boeken. Blokken is niet iets van alleen deze tijd. Want wie in 1892 niet weet hoe je een geboorteakte voor "het kind van een verlaten echtgenote koorddanseres" moet opmaken, kan wel fluiten naar het diploma van gemeentesecretaris.

De examenopgaven voor de kandidaat-secretaris uit 1892 zijn bewaard gebleven in het archief van het gemeentebestuur van Beugen. Het is een stapeltje met voorbeelden, vooral van het opmaken van akten. Maar ook de vraag wat je als gemeentesecretaris moet doen als een raadslid een artikel van de gemeentewet heeft overtreden, staat tussen de examenopgaven.

De gemeenteraad van Beugen heeft overigens wel vertrouwen in Theodorus Antonius Verdijk, de kandidaat van wie de examens zijn. Volgens de raad wordt Verdijk "bij ijver en leiding een flink secretaris." Benieuwd of Verdijk uiteindelijk genoeg opgaven goed maakt en zijn diploma haalt? Kijk dan op wwww.bhic.nl

Foto: Geslaagde leerlingen verlaten het gebouw van Regina Coelie in Vught, in 1955

Geen opmerkingen: