woensdag 5 mei 2010

Gered door voetbal

Pas na zijn pensionering vertelt Louis de Wijze over zijn ervaringen in Auschwitz. In 2005 gaat hij zelfs samen met koningin Beatrix naar de herdenking van de 60-jarige bevrijding van het kamp. Daar ontmoet hij de presidenten Poetin van Rusland en Chirac van Frankrijk. Zonder aarzelen stapt hij op ze af en bedankt ze voor de bevrijding.

5 Mei 2010: Nederland viert 65 jaar vrijheid. Voor het eerst zonder Louis de Wijze, want hij overleed vorig jaar, op 20 juli 2009.

De jonge Louis, in 1922 geboren als zoon van een Cuijkse slager, valt als 14-jarige op bij voetbalclub Quick'88. Zijn techniek mag dan wat te wensen overlaten, maar zijn wedstrijdmentaliteit maakt hem tot een talentvol spelertje.

Als hij in oktober 1942 in kamp Westerbork komt, valt hij op door zijn goede spel. Dat komt hem vooral van pas als hij in maart 1944 op transport wordt gesteld naar concentratiekamp Auschwitz. Door zijn sportieve talent krijgt hij een relatief makkelijk baantje: veger in de fabriek.

Louis vertelde later: "Nee, uitwedstrijden speelden we niet en de Duitsers deden ook niet mee. Helaas niet, nee." Maar tijdens een zogeheten dodenmars weet Louis alsnog te ontkomen, vlucht naar Berlijn en overleeft de oorlog.

De verhalen van Louis werden allemaal opgetekend door Kees van Cadsand en in 1995 uitgegeven in het boek "Ontsnapping uit de dodenmars, herinneringen van Louis de Wijze aan de concentratiekampen en transporten".

Lees verder over het leven van Louis de Wijze op de website van het BHIC.

Dat Louis ook andere talenten bezat, laat een documentaire van het televisieprogramma Netwerk uit 2005 zien: in Westerbork speelde Louis in het kampcabaret.

Geen opmerkingen: