vrijdag 20 augustus 2010

Eerste Italiaans ijs smaakt naar zure melk


Je zult er niet altijd bij stil staan als je een ijsje bestelt maar de komst van Italiaans schepijs naar Nederland zorgt voor een ware smaaksensatie. Niet altijd in de goede zin van het woord. De eerste Ossenaar die in de jaren dertig van de vorige eeuw citroenijs proefde, werd kwaad. "Ge moet geen ijs van zure melk verkopen", was zijn eerste reactie.

De broers Mario en Arnaldo De Marco komen - nog vóór de grote stroom Italianen - naar Nederland om hun geluk te beproeven. De broers leren het vak van een ijsbereider in Eindhoven en trekken naar Oss waar in die tijd nog geen ijscoman te bekennen is.

De komst van Italiaans ijs is een hele belevenis; opeens kun je zomaar op straat ijs kopen én kiezen uit verschillende smaken. Aanvankelijk wordt alleen vanaf de kar verkocht maar niet veel later kunnen de liefhebbers naar een vaste plek waar ook nu nog steeds ijs wordt verkocht; aan de Molenstraat, in het centrum van Oss.

Inmiddels komt de derde generatie aan het roer van de ijszaak en wordt het aantal smaken ijs uitgebreid van 24 naar 36 smaken. Maar sommige zaken veranderen niet. "Ik blijf de recepten van mijn vader gebruiken", belooft de 26-jarige Allesandro in het Brabants Dagblad.

Foto: de winkel van Venezia in Oss, eind jaren vijftig. Behalve vader Mario en moeder Regina staat in het midden een nichtje van de familie.

Geen opmerkingen: