dinsdag 17 augustus 2010

O la la, de eerste bikini...


Zomer, mooi weer en dus tijd voor het zwembad en... de bikini. Het klinkt allemaal zo logisch maar nog niet eens zo heel lang geleden zorgt deze zwem-outfit voor heel wat commotie in het zwembad in Uden. Badmeester Wim Schigt neemt ons een halve eeuw mee terug in de tijd.

Schigt is van 1973 tot 1984 badmeester en zwemonderwijzer in Uden. Hij herinnert zich dat de komst van een groot openlucht zwembad voor die tijd spectaculair is voor Uden. Het is een tijd dat gemengd zwemmen niet aan de orde is. Aanvankelijk zwemt de mannelijke bevolking zelfs op andere tijdstippen dan de dames. Later mogen dames en heren gelijktijdig het water in, maar dan wel gescheiden. Het zwembad wordt door middel van een hek in twee symmetrische helften verdeeld. De dames zwemmen aan de linkerkant, de heren aan de rechterkant.

Weer later, als mannen en vrouwen al wel gemengd mogen zwemmen, doet zich een ander voorval voor. De eerste vrouw verschijnt in bikini in het zwembad. Consternatie bij de badmeesters, wat nu? De dame wordt aangesproken. "Mevrouw, u mag hier niet zwemmen in tweedelig badpak!" "Oh," kaatst ze terug, "Welk deel zal ik uittrekken?"

Zelf herinneringen aan het zwembad in Uden of aan de badkleding? Vertel uw anekdote hier of op onze site.

Foto: Indruk maken vanaf de duikplank in het Udense zwembad in 1957

Geen opmerkingen: