dinsdag 28 september 2010

Het verborgen verleden van Monique van de Ven

Afgelopen zondagavond werd de eerste aflevering uitgezonden van Verborgen verleden, de gloednieuwe televisieserie van NTR (voorheen Teleac) waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis.

Nederlands bekendste actrice Monique van de Ven wilde weten wat voor man haar vader was. Hij stierf toen Monique vijf jaar was. Meer dan vijftig jaar later ging ze op zoek naar zijn geschiedenis. In de archieven van het BHIC in Grave ontdekte Monique een verzwegen geschiedenis van levenloos geboren en jong gestorven broertjes en zusjes, die de jeugd van haar vader onmiskenbaar heeft getekend. Bij het BHIC in Den Bosch ging Monique via een Memorie van Successie en notariƫle aktes op zoek naar het verdwenen familiekapitaal.

Maar Monique bezocht ook familie en andere instellingen waar foto's en documenten worden bewaard. uiteindelijk ontdekte ze zelfs wie al jaren achtereen het graf van haar vader zo keurig bijhoudt. Een mooie aflevering, die een goede mix laat zien tussen persoonlijke verhalen, originele bronnen en wat familiegeschiedenis met een mens kan doen. De aflevering kun je hierboven terugkijken.

Op zondag 24 oktober vanaf 20.15 uur op Nederland 2 kun je wederom een aflevering zien waarin het BHIC figureert: schrijfster Maria Goos bezoekt dan het BHIC in Den Bosch.

2 opmerkingen:

Wim van Mierlo zei

Erg mooi programma! Ik doe zelf genealogisch onderzoek en vind dit soort programmas erg intressant. Juist het uitdiepen en naar andere zaken kijken als alleen persoonsinformatie maakt het erg leuk om te volgen.
Ik heb zelf mijn gegevens gepubliceerd op de onderstaande site.

BHIC zei

Goed om te lezen dat je het mooi vond, Wim. Het programma gaat inderdaad een stapje verder dan alleen het presenteren van de "droge feiten". En zoals wel vaker gaat geschiedenis pas echt leven met een menselijk verhaal; als er het 'n gezicht krijgt.

En trouwens, mooie site heb je gemaakt! Erg informatief ook.