vrijdag 1 oktober 2010

"Congressen kopen geen straaljagers"Deze uitspraak komt uit de mond van minister van Defensie Vredeling. Hij deed dit begin jaren zeventig toen het ging om het belang van een PvdA-congres. Om maar aan te geven dat de invloed van een congres soms niet zo ver reikt als vantevoren wordt gedacht.

Voor even zijn alle ogen morgen op Arnhem gericht waar het CDA-congres plaatsvindt. Het congres mag zich uitspreken over het akkoord dat de onderhandelaars van VVD, PVV en CDA hebben gesloten over de vorming van een kabinet. Meer dan drieduizend mensen komen er op af en menig "mastodont" zal van zich laten horen.

De tijd zal leren hoeveel invloed deze leden op de uitkomst van de formatie hebben. Minister Vredeling was er duidelijk over. Hij besloot bijna veertig jaar geleden een gevechtsvliegtuig F-16 aan te schaffen, alhoewel zijn eigen partij daarop tegen was. Dat er bedenkingen waren tegen zijn aanschaf en dat hij op een partijvergadering van de PvdA zouden worden besproken, baarde hem duidelijk geen zorgen.

Wie een kijkje neemt in het archief van het BHIC ziet dat er menig congres is gehouden. Uiteenlopend van het congres van de Nederlandse katholieke Bond van Stucadoorspatroons tot het congres van Technische Ambtenaren. En een tip: van deze congressen zijn vaak mooie foto's gemaakt! Kijk eens bij Brabantse foto's en tik congres in.Foto's: Twee maal een congres in Vught in beeld. Boven: afkoeling tijdens het congres van de KAJV op Ons Buiten, 1937. Beneden: volop aandacht tijdens het congres Credo Pugno 1947

Geen opmerkingen: