dinsdag 21 september 2010

Prinsjesdag 2010: hoed je maar...Een opmerkelijke prinsjesdag dit jaar: een demissionair kabinet, geen nieuwe plannen en een premier die al met één been in het vliegtuig staat. Weinig kans dat de nadruk op de inhoud komt te liggen dus leek het er even op dat alle aandacht zou gaan naar de hoedjes. Maar zelfs die zijn anders dan anderen jaren...

Geen echte hoedjesparade dit keer. De kabinetsleden hadden informeel afgesproken dat alles vanwege de politieke en economische omstandigheden een tikje meer sober zou moeten. Veel vrouwelijke kamerleden zagen er daarom maar helemaal van af. En wie wel met hoedje verscheen, hield het ingetogen.

Vast een doorn in het oog van Erica Terpstra, grondlegger van deze traditie. Als minister droeg zij in de jaren zeventig van de vorige eeuw voor de eerste keer opvallende hoofddeksels op de derde dinsdag van september. Pas in de jaren negentig werd dit op grote schaal overgenomen door andere kamerleden. Hoewel er al wel werd gesuggereerd dat het formaat van de hoed zou worden bepaald door de economische thermometer van het land, was de hoedjeshype de laatste jaren juist steeds meer in opkomst.

En zo lijkt Prinsjesdag - sinds de komst in 1814 - nog wel eens aan veranderingen onderhevig. Hoewel de kern uiteraard ongewijzigd blijft: naast het uitspreken van de troonrede door het staatshoofd, markeert het de jaarlijkse opening van de zitting van de Staten-Generaal. De overige tradities rond Prinsjesdag zijn pas later ontstaan: de gouden koets, de rijtoer over het Lange Voorhout en de afsluitende balkonscene zijn van jaren later. En nu maar afwachten of de hoedenparade volgend jaar weer meer volgers krijgt.

Meer lezen over bepaalde tradities? Klik hier door naar de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum.

Foto: het paar hierboven lijkt zo uit Hollywood afkomstig maar het gaat om het burgemeestersechtpaar Verheijen, tijdens de installatie in Zeeland in 1958.

Geen opmerkingen: