vrijdag 17 september 2010

Het BHIC komt naar je toe!Om het Brabants Historisch Informatie Centrum tegen te komen, hoef je niet altijd naar Den Bosch of Grave toe. Soms komt het BHIC ook naar je toe! Zo staan we zondag 19 september op de Seniorenbeurs in Utrecht en zijn we op dinsdag 21 september te gast in Escharen, in café Het Dorstige Hert. Die avond wordt "Het geheugen van Grave" getest.

Het mooie van deze bijeenkomsten zijn de verhalen die het opleveren. Zo stonden afgelopen zaterdag de deuren van het BHIC in Den Bosch open vanwege de Open Monumenten Dag. Daar vertelde een 85-jarige mevrouw over haar jeugd: met 18 kinderen waren ze thuis, 16 meiden en 2 jongens. "En dat allemaal in een arbeidershuisje. Ik vraag me nu nog vaak of hoe onze ouders dat toch allemaal rond hebben gekregen."

Dat er weer een kleintje op komst was, werd dan ook niet met luid gejuich ontvangen. "Ik was dan nog wel jong maar ik merkte duidelijk hoe de buurt erover praatte. 'Komt er nu alweer eentje bij?' werd mij dan vol medelijden gevraagd. 'Och erm, je arme moeder.'"

Maar nu ziet deze mevrouw hoe tijden veranderen. "Ik heb drie dochters en twee schoondochters en daarbij wil het allemaal niet vlotten. Die moeten ziekenhuis in en uit om in verwachting te raken. Van de week kwam mijn zoon met champagne aan omdat hij eindelijk vader werd. Dat vind ik hartstikke mooi. Wat kan er dan toch veel veranderen in één mensenleven", waren haar wijze woorden.

Hopelijk komen we nog veel van deze mooie verhalen tegen... Mocht u naar de Seniorenbeurs gaan; het BHIC staat bij de kraam van Genlias; de landelijke database met gegevens voor stamboomonderzoek. Tot dan!

Foto: Tien kinderen uit één gezin, in de vorige eeuw in Nuland

Geen opmerkingen: