vrijdag 8 oktober 2010

Actie! Actie! Actie!


Rookbommen, ME'ers en actievoerders: oude tijden lijken te herleven in Nederland. Zorgden het kraakverbod vorige week nog voor boze demonstraten, gisteren raakten een aantal Molukkers slaags met agenten tijdens een protestactie tegen het bewind van de Indonesische president Yudhoyono.

Leuzen scanderen en in dikke rijen naar het Malieveld; dat was in de jaren zestig en zeventig niet ongewoon. Er werd geprotesteerd tegen de komst van de neutronenbom bijvoorbeeld. Of tegen de kruisraket, zoals in de jaren tachtig. In het archief van het BHIC vind je ook een ontheffing voor het houden van een protestfietstocht in Volkel tegen de opslag van atoomwapens in Nederland, begin jaren zestig. Ook een ontheffing voor het houden van een demonstratie tegen de Duitse atoombewapening (1967-1968) is keurig bewaard in het archief van het gemeentebestuur van Uden.

Maar demonstraties werden ook vaak gehouden voor onderwerpen meer dicht bij huis. De foto hierboven is daar een mooi voorbeeld van; kinderen willen gewoon veilig naar school kunnen. Ben je zelf ooit de straat op gegaan voor hoger doel? Laat het ons weten!

Foto: In de tijd dat er veel vaker actie werd gevoerd. Groeningen, 1973, schoolkinderen maken zich sterk voor meer veiligheid.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Burgemeester Pans geef de Ruif een kans. Met deze leus heb ik samen met buurtgenoten in de jaren negentig actie gevoerd in de wijk Sparrenburg in Rosmalen. Het buurthuis zou worden gesloten door bezuinigingen van de gemeente. Metr een stoet kinderen trokken we op naar het gemeentehuis. De toenmalige burgemeester Ralph Pans was onze tegenstander. Het buurthuis is nog een tijdje open gebleven, maar na een paar jaar toch verkocht. Volgens mij is het nu een woonhuis.

BHIC zei

Bedankt voor je leuke reactie. Geen goede actie zonder een goede slogan ;-)

Jammer dat het buurthuis uiteindelijk het niet heeft gehaald. Maar jullie hebben er in ieder geval nog een paar jaar uit weten te slepen. Is de actie toch niet helemaal voor niets geweest...