dinsdag 5 oktober 2010

Muziek met een gouden randje...


Op 6 december 1959 poseren de vier bestuursleden van Harmonie Sint Cecilia in Volkel ter gelegenheid van hun 50-jarig jubileumfeest.
Het begon allemaal op Sinterklaasdag in 1909 toen pastoor Antonius van de Ven aan het kerkkoor een sinterklaascadeau schonk. Dit cadeau ter waarde van 409 gulden bestond uit maar liefst elf instrumenten en een kleine trom. Want, zo vond meneer pastoor “er moet een kerkelijke fanfare worden opgericht met als doel processies en andere kerkelijke plechtigheden op te luisteren”. Daarnaast zou de gezelligheid in het dorp een nieuwe impuls krijgen.

Pastoor van de Ven bleek een vooruitziende blik te hebben, want inmiddels heeft deze harmonie (én drumband) eind vorig jaar haar 100-jarig jubileum gevierd! Burgemeester Henk Hellegers mocht de jubilerende harmonie en drumband toen een koninklijke onderscheiding uitreiken, want “wát zou een dorpsfeest zijn zonder de klanken van deze harmonie?”, aldus de burgemeester.

Heeft u zelf gespeeld bij een harmonie of speelt u hier nog steeds bij en wilt u ons hier iets over schrijven? Het BHIC is erg benieuwd naar uw verhaal. U kunt uw reactie hieronder plaatsen of een kleine anekdote zetten op het forum van het digitale geschiedenisboekje dat het BHIC speciaal voor de inwoners van Uden, Odiliapeel en Volkel heeft gemaakt.

Foto: De vier bestuursleden van Harmonie Sint Cecilia statig poserend voor de camera, Volkel, 1959.

Geen opmerkingen: