vrijdag 15 oktober 2010

Zijn er ook nog meisjes in de zaal?


Drie vrouwelijke ministers in het eerste kabinet Rutte; da's te weinig, oordeelt Eurocommissaris Neelie Kroes. Zij pleit zelfs voor een quotum om meer vrouwen in de regering te krijgen. Dat het ook heel anders kan, bewijst Beugen.

Weliswaar niet in het bestuur van het dorp maar in het onderwijs hebben vrouwen daar hun stempel opgezet. Waar in die tijd vooral mannen "hoofd ener school" waren, lag dat in Beugen anders. Neem bijvoorbeeld juf Beatrice, veertig jaar in het onderwijs en 17 jaar daarvan hoofd van kleuterschool Onze Bouwsteen. Een drukke tijd, omdat zij bij haar start stond voor de verbouwing van de school. Daarnaast vond ze ook nog tijd om het dames- en meisjeskoor te leiden en cursussen en lezingen te geven.

Haar werk blijft niet onopgemerkt: in 1980 krijgt ze een eremedaille, verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau. Ook hier blijkt de juf een pionier. "U bent de eerste vrouw in mijn ambtsperiode hier in de gemeente Boxmeer, die ik een Koninklijke onderscheiding mag opspelden", meldt burgemeester Hillenaar.

Pastoor Van de Steen is blij dat zuster Beatrice de onderscheiding heeft ontvangen. "Nu u niet meer op school bent, zie ik u dagelijks want u doet veel voor de kerk en het zangkoor. Ik zou niet zolang hebben kunnen zwijgen over de onderscheiding die u wachtte. We moeten steeds samen dingen bespreken en hierover zwijgen was veel moeilijker geweest dan het biechtgeheim."

Meer weten over de girlpower in Beugen? Lees het op onze site!

Foto: Ver vóór haar tijd als eurocommissaris: Neelie Kroes bezoekt Haps, samen met onder andere Gijs van Aardenne met de VVD.

Geen opmerkingen: