donderdag 11 november 2010

Het Nieuwe Werken is Niet Nieuw


Je hebt het misschien niet gemerkt maar we zitten nu in de Week van het Nieuwe Werken. Dit is - heel kort door de bocht - werken waar en wanneer je maar wilt. Maar is het Nieuwe Werken wel zo nieuw? Welnee... Duik maar 'ns in de verhalen van het BHIC.

Thuiswerken was ooit (bijna altijd) de gewoonste zaak van de wereld. Boeren werkten op de boerderij en op hun land, onderwijzers woonden naast of boven hun school en voor de burgemeester was er een eigen ambtswoning. In zijn eigen dorp natuurlijk.

En als je werk toevallig niet dichtbij je huis was, dan werd daar vaak een eigen oplossing voor bedacht. Niks web 2.0 of nieuwe technologie, maar wel slim, efficiënt en effectief. Neem nou het verhaal op onze site van Martin van Bommel waarin hij vertelt over zijn oom Janus en tante Cor.

Janus was fietsenmaker en begon zijn zaak in een kippenkooi bij het ouderlijke boerderijtje in de Spie in Langenboom. Kort na hun huwelijk, in 1937, kochten Janus en Cor een woonhuis in het dorp naast het café Bens aan de huidige Dominicanenstraat.

Toen de tijd rijp was voor een eigen winkeltje werd geen duur pand gezocht op een "zichtlocatie", welnee; er werd gewoon een kamertje aan de voorkant van het huis ingericht. Weinig kans om op die manier in de file terecht te komen, lijkt ons. Wil je weten waarom tante Cor menig klant vertelde waarom zowel de lamp, als het stuur en het zadel van de fiets af kon? Lees dan het volledige verhaal.

O ja, wil je zelf wel eens Nieuw Werken? De speciale actieweek duurt nog tot en met 14 november 2010.

Foto: Hard aan het werk op de boerderij uit de serie "Mooi Nederland", boerin op het erf in Vught

Geen opmerkingen: