vrijdag 5 november 2010

Nederland schreeuwt om cultuur


Zwaar weer op komst voor de kunst- en cultuursector in Nederland. En daarmee ook voor het archief. De bezuinigingen in onze sector kunnen oplopen tot 25 procent. Zaterdag 20 november is er een landelijke actie Nederland schreeuwt om cultuur. Want geld inzamelen voor cultuur; dat komt ons bekend voor.

Cultuur is iets waar 'het gros van de Nederlanders van geniet', zo staat op de actiesite www.nederlandschreeuwtomcultuur. Maar cultuur kost ook geld. Ook al in 1910, in Vortum Mullem. Het dorp heeft geen fanfare maar wil er wel één.

"Men wil hier ook een fanfare hebben, al is het dan meer een kleine. Het zou schande zijn als die er niet kwam vanwege het geld", meldt het Boxmeers Weekblad. Gelukkig blijken de inwoners van het dorp een ruimhartig en muzikaal hart te hebben. En daarom gaat de fanfare niet van start met de verwachte zes maar veertien instrumenten. Vele optredens én prijzen volgen in de lange geschiedenis van de fanfare.

Hoe we dit allemaal weten? Het archief bewaart deze verhalen, samen met oude foto’s (en overigens nog een héleboel andere spullen). En we maken het materiaal toegankelijk, zoals met deze blog en via onze Lokale Pagina’s. Mooi werk, hè?

Foto: Drie generaties Verhofstad bij aanbieding nieuwe uniformen voor de fanfare Eendracht Maakt Macht, 1962.

Geen opmerkingen: