Zeg je Oss, dan zeg je Organon. Maar die vanzelfsprekendheid is niet langer een zekerheid. Na verschillende fusies en reorganisatieplannen maakte de leiding van het pharmaceutische bedrijf vandaag bekend dat er geen overnamekandidaat is.
Shering-Plough of MSD: dat zegt de gemiddelde Ossenaar heel weinig. Maar Organon is een begrip in deze stad. Geen wonder met zo'n lange geschiedenis.
Voor de start van het bedrijf moeten we in feite al terug naar 1887. Dan start Saal van Zwanenberg een exportslachterij in Oss. Omdat hij ook het slachtafval nuttig wil gebruiken, ziet in 1923 Organon het levenslicht. Samen met enkele chemici lukt het om insuline te extraheren uit de alvleesklier van geslachte varkens en runderen.
De zaken gaan al snel voorspoedig want in 1934 is Organon al in veertig landen vertegenwoordigd door verkooporganisaties. De oorlogsjaren vormen een zwarte bladzij in de geschiedenis van het bedrijf. Veel van de joodse directieleden en medewerkers worden weggevoerd.
Bijna tien jaar later krijgt het bedrijf het predikaat Koninklijk. De groei van het bedrijf gaat onverminderd voort en Organon krijgt over de hele wereld verkoopkantoren. Inmiddels is het bedrijf vooral bekend door de pil. In Nederland zorgt het bedrijf voor de werkgelegenheid van 5000 mensen waarvan alleen al 4500 in Oss.
In 2002 wordt een deel van het hoofdkantoor van Organon verplaatst naar de Verenigde Staten. Algemeen directeur (en oud-minister) Hans Wijers van moederbedrijf AkzoNobel wil Organon BioSciences naar de beurs brengen. Die beursgang gaat op het laatste moment niet door omdat het Amerikaanse Shering-Plough Organon koopt. Shering-Plough fuseert wat later weer met MSD en onder die naam gaat het bedrijf dan verder. De markante witte Organon-letters verdwijnen tot spijt van veel Ossenaren van de blauwe wand.
Mochten er zich geen nieuwe ontwikkelingen voordoen, zou het zomaar het einde kunnen betekenen van één van de belangrijkste pijlers van Oss van de vorige eeuw. Meer informatie en foto's over Organon kun je ook vinden via het stadsarchief Oss.
Foto boven: het laboratorium van Organon, foto onder: de verpakkingsafdeling
woensdag 16 februari 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten