vrijdag 15 april 2011

Aangifte van een gevonden lijkje

Aangiften van levensloos geboren kinderen komen vaker voor in overlijdensakten van de burgerlijke stand. Maar de akte hierboven is duidelijk anders. Ontdekt door mevrouw Timmermans, één van de vele vrijwilligers van het BHIC, bij het indiceren van de Burgerlijke Stand.
De marechaussees Berends en Fruijtier uit Asten komen op 2 maart 1894 naar het gemeentehuis van Someren om te vertellen dat zij enkele dagen eerder een tragische ontdekking hebben gedaan.

"Op 27 februari 1894 des namiddags, omtrent half een ure, in de bergplaats van ledige vaten, onmiddellijk gemeenschap hebbende met de woning van Leonardus van Gaal, welke woning gelegen is in het gehucht Sluis elf Wijk A nummer 48, ontdekt te hebben onder een laag zand, van drie a vier centrimeters, het lijkje van een kind van het mannelijk geslacht, oud naar gissing drie weken, welk lijkje gewikkeld was in een blauwe voorschoot en zwart jakje."

Zo zie je maar weer. Akten zijn niet alleen een bron voor genealogische gegevens, soms vertelt het in die paar regels een heel verhaal.

Geen opmerkingen: