woensdag 4 mei 2011

Dodenherdenking met een persoonlijk verhaal

Wiebe Geskus is 22 jaar als hij door de Duitsers wordt gefusilleerd. Wiebe is één van de vele mensen bij wie we vandaag, 4 mei, stilstaan.

Wiebe is een Haagse machinebankwerker. Hij raakt betrokken bij de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Later doet Wiebe mee aan een overval in Utrecht. Hij wordt daarna gevangen genomen door de Duitsers en weer bevrijd door het verzet. Na verraad wordt Wiebe samen met vijftien anderen gearresteerd. Via Scheveningen komt Wiebe in Kamp Vught terecht waar hij in 'de bunker' wordt opgesloten. Op 4 september 1944 wordt Wiebe met zijn gehele LO-ploeg door de Duitsers in Vught gefusilleerd.

Klik hierop om de illustratie groter te krijgen
Dit is één van de persoonlijke verhalen die je terug vindt op de site van Nationaal Monument Kamp Vught. Aan deze levensverhalen wordt voortdurend gewerkt. Zeker omdat verschillende van deze biografieën zijn voorzien van een foto, levert dat een indrukwekkend geheel op.

Vanaf het ogenblik dat Kamp Vught zijn eerste gevangenen huisvest is een Duitse ambtenaar van de Burgerlijke Stand (Standesamt) aangesteld. Deze administratie berust bij het speciale bureau van de Duitse Burgerlijke Stand te Arolsen, dat na de Tweede Wereldoorlog als taak kreeg informatie te verzamelen over personen die zijn omgekomen in Duitse concentratiekampen.

Van de administratie van overleden gevangen in Kamp Vught in 1943 en 1944 is bij het BHIC in Den Bosch een kopie aanwezig. Dit "Sterbebuch" vind je in de bieb (toegangsnr. 1142, inventarisnrs. 134A5 en 134A6). Ook Wiebe is hierin terug te vinden, zoals je kunt zien op de illustratie hierboven.

Geen opmerkingen: