woensdag 15 juni 2011

Eerste stripverhaal op de kaart?


Je hoeft niet eens een levendige fantasie te hebben om een stripverhaal te ontdekken in deze kaart. Als je even je best doet, hoor je het geroffel van de paardenhoeven en het geroep van de soldaten. Op deze kaart zien we het verraad door de Schot Patton aan de Spanjaarden onder Hautepenne op 4 juli 1587. Oòk online te bekijken bij het BHIC.

Grave vormde in die tijd vaak het strijdtoneel. Door de strategische ligging onderging de stad keer op keer belegeringen. De stad was een aantal keren het middelpunt van de strijd tussen de Spaanse en Staatse troepen. Van 1576 tot 1586 was het weer in Staatse handen. In 1568 bestormde de hertog van Parma Grave en vervolgens hadden de Spanjaarden weer de macht.

Dit laatste ontwikkelingen zijn levendig in beeld gebracht door Frans Hogenberg. Hij maakte kaarten en tekeningen, ook van veldslagen. Hij was zelf ook uitgever en gaf historische prenten uit. Veel daarvan waren schetsen over de Tachtigjarige Oorlog.

Voor de inwoners van Grave zelf waren de belegeringen flink afzien. Een groot aantal militairen verbleef permanent in het stadje. Op een gegeven moment zouden zelfs 1300 ruiters en 3000 soldaten in de stad zijn ingekwartierd. In hun zoektocht naar voedsel schoven ze ook rustig bij mensen thuis aan.

Geen opmerkingen: