maandag 27 juni 2011

Over rookworst, tapijt en de pil


"Made in Oss: van vee tot MSD" is de titel van een tentoonstelling die vanaf 26 juni te zien is in museum Jan Cunen en Stadsarchief Oss. Een expositie over de uiteenlopende producten die in deze industriestad zijn gemaakt maar vooral over de verhalen van werknemers en werkgevers.

De tentoonstelling vertelt het verhaal over de industriƫle geschiedenis van Oss en omgeving, vanaf eind 19e eeuw tot aan nu. Met behulp van foto's, tekeningen, film em objecten wordt deze historie weer tot leven gebracht.

In de 19de eeuw is Oss het marktcentrum voor de verre omgeving waar vooral veel boter en vee verhandeld worden. Rond dat vee groeit ook de industrie. In 1871 begint boterhandelaar Jurgens margarine (indertijd kunstboter genoemd) te produceren, een jaar later gevolgd door concurrent Van den Bergh.

Twee vergelijkbare bedrijven in dezelfde stad was voor Oss geen uitzondering. Concurrentie speelde ook in andere takken van de industrie en belangrijke rol. De vleesverwerkende bedrijven Hartog en Zwanenberg groeiden, letterlijk naast elkaar, uit tot enorme bedrijven. En ook in de latere tapijtindustrie gingen de bedrijven Bergoss en Desso de strijd aan met elkaar.

Deze hele geschiedenis heeft op uiteenlopende manieren sporen nagelaten in Oss. Meer weten? Neem dan een kijkje in de expositie, te zien tot en met 20 november 2011.

Foto: De industrie bood aan velen werkgelegenheid in Oss.

Geen opmerkingen: