vrijdag 24 juni 2011

Een mobiele kerk


De Lambertuskerk van Huisseling wordt al in 1421 in diverse bronnen genoemd. Op de Schaafdries stond de oude middeleeuwse kerk van Huisseling. Tijdens het beleg van Grave in 1586 werd deze kerk door de troepen van Parma geplunderd en vernield. Zij namen onder andere de klokken uit de toren mee. Zo’n plundering, hoe erg ook, was op zich niet zo uitzonderlijk in het oorlogsgebied dat Noord-Brabant toen was.

In 1626 verrees een nieuwe kerk op de huidige (nieuwe) locatie aan de Hamstraat. Door de eeuwen heen heeft het gebouw diverse her- en verbouwwerkzaamheden doorstaan. Echter, in 1911 werd in overleg met architect Caspar Franssen besloten tot een compleet nieuwe neogotische kerk van Sint Lambertus. Wie nu de kerk bezoekt, ziet er een prachtig doopvont uit de 15e eeuw en een houten Sint Eligiusbeeld uit de 16e eeuw. Naast het kerkplein staat een knekelhuisje uit de 19e eeuw.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Sint Lambertuskerk te Huisseling geeft de heemkundekring Land van Ravenstein een kleurrijk boek (met veel foto’s!) uit over de geschiedenis van Huisseling. Aan bod komen onder andere families, het veefonds, de kerkgeschiedenis, de polders en overlaatbrug, de diverse verenigingen, bijzondere personen en nog veel meer.

Kortom, een prachtig boek om te hebben of om aan iemand te schenken. Gun je dit boek een mooi plekje in je boekenkast en/of wil je meer informatie? Dat kan via de site van de Heemkundekring Land van Ravenstein of download de flyer.

Meer weten over de geschiedenis van deze kerk of over Huisseling? Ga dan ook eens naar het online geschiedenisboekje van Huisseling en Neerloon.

Geen opmerkingen: