maandag 25 juli 2011

Elselina Versfelt uit Lith: avonturierster onder Napoleon

De laatste jaren van haar leven sleet Elselina in het hospitium van een Brussels klooster. Daar stond zij ingeschreven, met een mengeling van echte en fictieve gegevens, als Elselina Versfelt de Jong, geboren op 20 september 1778 in Toscane, bijgenaamd 'La Contemporaine', weduwe van Saint-Elme, graaf van het keizerrijk, en van 'Rienglin'. Ze was schrijfster, toneelspeelster, avonturierster en maitresse van een aantal bekende Franse generaals en wellicht zelfs ook spionne.

In werkelijkheid werd Elselina in 1776 te Lith geboren als jongste van zeven kinderen van Gerrit Versfelt en Alida de Jongh. Na het overlijden van Gerrit verhuisde Alida met haar kinderen naar Amsterdam. Daar trouwde Elselina met de koopman Jan Ringeling Claasz. Ze was toen net vijftien jaar, maar had gedaan alsof ze zeventien was. Haar leven vanaf dat moment zit vol boeiende verhalen!

Zo had Elselina tussen 1795 en 1799 een verhouding met de Franse generaal Jean-Victor Moreau. Ze ontmoette Moreau eind 1794 in 's-Hertogenbosch, dat kort daarvoor door Franse revolutionaire troepen veroverd was. Voor Moreau verliet ze in 1795 zelfs haar man en twee kinderen. In de daaropvolgende jaren reisde Elselina (in mannenkleren!) met generaal Moreau en zijn leger door Zuid-Duitsland. Maar eind 1799 kwam er een eind aan hun relatie: Moreau ging trouwen...

Meer weten? Lees het levensverhaal van Elselina Versfelt

Geen opmerkingen: