woensdag 17 augustus 2011

Hans Gruijters uit Boekel: de Zwarte Ruiter

Hans Gruijters wordt op 28 april 1925 in een groot gezin te Boekel geboren, maar brengt het grootste deel van zijn jeugd door in Beek en Donk. Gruijters blijft niet op het rechte pad. Wat begint met het stelen van een fiets, eindigt in 1954 met een gemaskerde overval op het postkantoor van Ravenstein. Daarbij wordt de directeur in zijn buik getroffen door een kogel en overlijdt later aan zijn verwondingen. De schamele buit waarmee Gruijters verdwijnt bestaat uit een geldkistje, waarin zich slechts een klein bedrag aan geld en enkele postzegels bevinden.

Ondanks dat in de jaren vijftig zijn misdaden in aantal en ernst steeds meer toenemen, blijft er in de publieke opinie echter een soort romantisch waas om Gruijters hangen, die als bijnaam inmiddels 'de Zwarte Ruiter' heeft gekregen. Dat beeld wordt deels veroorzaakt door de spectaculaire manier waarop hij steeds weer uit handen van de politie weet te blijven of te ontsnappen. Maar uiteindelijk wordt hij in 1956 veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf en ter beschikkingstelling van de regering.

Na zijn vrijlating ontpopt Gruijters zich als een succesvol ondernemer. Onder de naam 'De Zingende Ruiter' treedt hij zelfs nog op televisie op in het populaire programma van Willem Duijs, 'Voor de vuist weg'. In 1980 overlijdt Gruijters aan een hartaanval, 55 jaar oud.

Meer lezen over het criminele verleden van de Zwarte Ruiter? Lees het hele verhaal

Geen opmerkingen: