maandag 12 september 2011

Het water komt!


1953, watersnoodramp. Door de vele verhalen van overlevenden van deze enorme ramp kunnen we ons een beetje voorstellen hoe het moet zijn geweest. Maar hoe beleeft een 10-jarige in het Brabantse Velp die watersnood in het westen van het land? Elly Schouten, dochter van de caféhouder, beschrijft die bange uren...

Ik zit in de vijfde klas en heb al enkele jaren aardrijkskunde. Dus als het nieuws bij ons binnenkomt dat Dordrecht, Zwijndrecht en een groot gedeelte van West-Brabant vandaag ook onder water zijn gelopen, zie ik een verdrinkingsdood, ook voor ons, al aankomen! Dat is niet meer zo ver weg! Papa gaat iedere week naar de ‘Bossche Mert’ en op de kaart liggen die plaatsen niet zover van Den Bosch.
En niet voor niets hoor ik alle volwassenen zich afvragen of de rivierdijken het wel zullen houden! Zou ik nog banger kunnen worden? De Maas ligt maar een klein stukje hier vandaan en de Waal en de Rijn stromen hier ook vlakbij! “Het water komt!” wat ben ik bang!
Ik kan niet zwemmen!

Benieuwd naar het hele verhaal van Elly? Lees verder op onze website of neem een kijkje op de site van Elly zelf.

Het BHIC zoekt verhalen over hoe Brabanders leefden en leven met het water. Welke herinneringen heb je zelf aan water? Doe mee met onze schrijfwedstrijd!

Je verhaal wordt gepubliceerd op de Brabantse Waterkaart en de mooiste verhalen winnen een prijs. Lees verder over de schrijfwedstrijd

Geen opmerkingen: