maandag 10 oktober 2011

Wild west in hartje Eindhoven


...de spectaculaire aanhouding...
"Bijzonder spectaculair", schrijft het Eindhovens Dagblad op 12 april 1968, "is de aanhouding van drie Belgen die in het centrum van Eindhoven worden klemgereden door politie-auto’s." Gesproken wordt van een "wild west". Wat hebben de drie dan op hun kerfstok? Samen met vijf Nederlanders runnen zij een illegale jeneverstokerij in Sint-Oedenrode. De grootste illegale stokerij sinds de oorlog.


De stokers gaan gehaaid te werk. De illegale drankfabriek wordt ondergebracht in een onopvallend boerderijtje in Sint-Oedenrode. Omwonenden hebben er geen idee van dat anderhalf jaar lang drank wordt gestookt en ’s nachts wordt opgeslagen in een 1500 litertank. Maar achter het eenzame paard dat voor de schuur staat, gaat achter pakken stro een "zeer deskundige" installatie schuil, die goed is voor 40 a 60 liter extract per uur. Met een alcoholpercentage van 94 procent.

...geen schuur maar illegale drankfabriek...
De Belgische douane ruikt onraad als tijdens een controle een smokkelauto wordt aangehouden met 300 liter van deze "spiritus". Later krijgt zij een tip dat de stokerij "ergens in Brabant" moet staan. De daders laten zich niet makkelijk pakken. Zo lopen ze de schuur niet in en uit maar laten zich voor langere tijd opsluiten om geen verdachte situatie te krijgen. Douaniers spelen wekenlang voor wegwerkers om de boeven in het vizier te krijgen.
Later blijkt dat zij zich ook bezighouden met het smokkelen van tienduizenden sigaretten. De boer van wie de schuur is, gaat ook niet vrijuit. Zeker niet als blijkt dat bij zijn vrouw vijfduizend gulden in de zoom van haar onderrok wordt gevonden. Bovendien loopt vanuit het woonhuis van de boer een geimproviseerde waterleidingbuis onder de grond van het erf naar de jeneverschuur.
In 1993 – 25 jaar later - blikt Midden-Brabant terug op het oprollen van de stokerij. Zij meldt dat het opmerkelijk genoeg niet tot veroordelingen is gekomen vanwege gebrek aan bewijs.

Geen opmerkingen: