maandag 9 januari 2012

Geheid dat er in jouw koelkast Hero staat!

Hero advertentie in damesbladen voor babyvoeding (links), confiture (rechtsboven) en tomatensap (rechtsonder), 1960
Ook vandaag gunnen we je weer een tipje van de sluier in een mooi archiefstuk dat dit jaar openbaar is geworden. Dit keer van Hero Nederland. Iedereen is opgegroeid met Hero: is het niet met de babyvoeding, dan is het wel met frisdranken, groenten of jam. 

De geschiedenis van Hero gaat terug tot 1914. In februari 1914 vroeg Reinier Jansen een hinderwetvergunning aan bij de burgemeester in Breda, omdat hij van plan was een bedrijf op te richten dat zich bezighield met het voorbereiden van vruchten- en groentenconserven. Hij wilde het bedrijf vestigen op de eerste verdieping van het pakhuis grenzend aan zijn woning aan de Academiesingel 9 in Breda. Midden in de stad dus.

Reiniers vader had al een exporthandel in groenten en fruit onder de naam Fa. A.G.T. Jansen & Zoon. Vooral met de Zwitserse Conservenfabrik Lenzburg Henckell und Roth onderhield hij een innige handelsrelatie. Aangezien met name zacht fruit, zoals frambozen, aardbeien en bessen, tijdens het transport gevoelig was voor bederf, drong deze Zwitserse fabriek aan op verwerking en verduurzaming van dit fruit tot halffabrikaten, zoals vruchtenpulp. Daar zag pa Jansen wel brood in, dus mocht zoonlief zich hierin vast bijten.

Zo gezegd, zo gedaan: Op 22 juli 1914 werd de N.V. Hero Conserven Breda opgericht (HERO is een samentrekking van de namen HEnckel en Roth). Al snel maakte Hero naam met zijn goede kwaliteit en brede assortiment. In de jaren ’30 begon het bedrijf met de productie van frisdranken. Wedden dat jij nu in je koelkast een fles Hero Sinas, Cassis of Fruit2day hebt staan!

In het archief zitten onder andere boeken met prachtige advertentiecampagnes voor het publiek en de vakpers uit de jaren 1960 – 1962.
Reclame voor Perl, frisdrank van Hero, 1961

En zo doet Hero dat nu (commercial voor Fruitontbijt).

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Goedenmiddag.
Ik heb een emaillebord van Hero Lenzbourg!!!
Mijn vraag is:
Er zijn 2 uitvoeringen van dit bord, Lenzbourg en Lenzburg'
Welke van de 2 is nu de Nederlandse uitvoering?

BHIC zei

Bedankt voor je reactie. Goeie vraag! Alleen hebben we geen idee wat het juiste antwoord is. Maar je kunt het hier eens proberen: http://www.emaillebordenarchief.nl/

Daar zit vast meer expertise. Succes ermee!