woensdag 22 februari 2012

Van sterren en geesten en een domineeszoon


Lang zou hij worden en verre reizen zou hij maken, Willem Eliza van Brakel, geboren op 3 april 1756 om 13.00 uur te Rotterdam. Althans, als we zijn geboortehoroscoop mogen geloven. Deze is te vinden in het BHIC in de Collectie Van Brakel.


Volgens bewaard gebleven paspoorten uit dezelfde collectie zit het met die lengte wel goed: de latere advocaat werd tussen de 1.70 m en 1.80 m lang en dat zal rond 1800 niet klein geweest zijn. Maar verre reizen? Dat kan een tochtje van Breda naar Tilburg toch niet genoemd worden. En veel verder kwam hij niet.

Als je wilt weten hoe het met de andere voorspellingen zit, lees dan zelf deze horoscoop. Overigens meent de opsteller daarvan dat het is ‘als met de blinde, tastende nae het geenne hij niet weet: zijnde alleen maar hersenschimmene…”, dat zal Cornelis Johannes van Heusden (1791 – 1872) waarschijnlijk niet gezegd hebben van het contact met geesten van overledenen.

In het archief van deze jurist en domineeszoon bevindt zich namelijk een verslag van een spiritistische séance waarin het medium de geest onder andere vraagt naar de werkzaamheden van de synode en naar de waarde van de moderne, dat wil zeggen de vrijzinnige theologie. Met dat laatste onderwerp hield Van Heusden zich intensief bezig. Zo intensief, en vooral zo publiekelijk, dat het hem in conflict bracht met de Hervormde Kerk en hij geschorst werd als lid van de synode. Meer over deze man en zijn publicaties kun je vinden in het Archief van de familie Van Heusden en in de bibliotheek van het BHIC.

Geen opmerkingen: