vrijdag 30 maart 2012

Prinses Maxima in OeffeltMaxima in Oeffelt, foto: Antoon Grutters
Boomplantdag is het ieder jaar maar voor Oeffelt was het vorige week wel een heel speciale versie: daar kwam prinses Maxima. Bovendien werden 28 gedenkbomen geplant voor de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland. Prinses Máxima plantte de laatste gedenkboom en onthulde een herinneringsplaquette. 

Op 10 april 1957 werd de eerste officiële landelijke boomplantdag georganiseerd in Apeldoorn. Er waren toen 1600 kinderen bij aanwezig. Nu, 55 jaar later, vieren ruim 115.000 kinderen in Nederland de boomfeestdag. Zij planten ruim 200.000 bomen. In de laatste 55 jaar zijn er meer dan tien miljoen bomen op de Nationale Boomfeestdag geplant, ofwel ruim 4000 voetbalvelden, zo lezen we op de site van de boomfeestdag.

Op naar het planten van de bomen, foto: Antoon Grutters
In het Land van Cuijk gingen 750 kinderen aan de slag. Onder een stralende zon werden de bomen geplant. Behalve Maxima was Onno Hoes, burgemeester van Maastricht, maar nu in de hoedanigheid van voorzitter van de stichting boomplantdag er ook.

De FAO, de Internationale Organisatie van de VN voor Landbouw en Voedsel, sloeg in 1954 alarm en uitte haar bezorgdheid over de grootschalige ontbossing in de wereld. Dit leidde tot het aannemen van een resolutie waarin werd opgeroepen tot een jaarlijks terugkerend ‘World Festival of Trees’. Nederland gaf hieraan gehoor door het Landelijk Comité Boomplantdag op te richten. De landelijke boomplantdag mag dan eind jaren vijftig officieel op touw zijn gezet maar voor die tijd waren er plaatselijk al veel initiatieven. Zo hebben we een soort diploma uit 1928 dat verwijst naar de boomplantdag in Den Bosch. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wil je meer lezen over boomplantdag? Lees dan:
De drie kastanjebomen
De linden en de iepen
De trompetboom
 
Wil je meer oude foto's zien? Kijk dan hier.
 
 

Geen opmerkingen: