maandag 21 mei 2012

Ben jij wel écht geboren?

En het vonnis luidt… Ter gelegenheid van het online gaan van 6500 vonnissen en akten afkomstig van de vredegerechten Boxmeer en Ravenstein, schotelen we je hier een maand lang élke maandag een bijzondere zaak voor! Deze week alweer het laatste verhaal...

Het lijkt zo eenvoudig: meisje wil met jongen trouwen. Geen vuiltje aan de lucht want hij wil ook met haar. Maar wat als je niet kunt bewijzen wanneer je bent geboren? Lees mee met de lotgevallen van Johanna Loovendaal die in 1837 wil trouwen met schutter Jan Kersten. 

...deel uit akte van bekendheid...
Johanna is een dienstmeisje in Nijmegen en wil trouwen met haar schutter. Maar er is één probleem. Bij een huwelijk moet je een afschrift van je geboorte óf (voor 1811) je doopakte kunnen overleggen. Maar soms is het doopregister verloren gegaan. Of door een dwaling van de pastoor is de dopeling niet geregistreerd of hebben de ouders - om wat voor reden dan ook - hun kind niet laten dopen. Welke oorzaak er bij Johanna achter zit, weten we niet. We weten alleen dat ze niets op papier heeft om haar geboorte te bevestigen.

...knappe vent, die Jan...
In zo'n geval moet er een akte van bekendheid van geboorte worden opgemaakt. Minimaal vier getuigen leggen daarin een verklaring af over de identiteit van de betrokkene. Bij Johanna zijn haar ouders en grootouders allemaal overleden en dus worden er andere mensen opgetrommeld. Twee arbeiders, een landbouwer, een metselaar, een veldwachter, een assessor (soort wethouder of lid van de rechtbank) en een schoenmaker. Zij verklaren dat Johanna geboren is op 18 november 1800 in Vierlingsbeek en dat zij dochter is van Jacobus Loovendaal en Herman Hermens.

Via de website www.genver.nl is de huwelijksakte van Jan en Johanna terug te vinden. Daarbij zitten ook de huwelijkse bijlagen (waarvan de akte van bekendheid een onderdeel vormt). Hierin zit ook de toestemming van de schutterij dat Jan mag trouwen. Maar… als er kinderen komen, mag Jan geen aanspraak maken op ontslag. En ook is meteen vastgelegd dat Johanna haar echtgenoot niet zal volgen, als hij op pad moet met de mobiele schutterij. Stel je voor!

Zo zie je dat ook de huwelijkse bijlagen voor een deel het leven inkleuren van mensen die er nu allang niet meer zijn. Bovendien komen we ook te weten waarom Johanna voor Jan is gevallen. Lees hier rechtsboven maar mee met het signalement van hare schutter Jan.2 opmerkingen:

Unknown zei

Ha Ha voorhoofd plat en aangezicht ovaal wat een kenmerken,erg leuk al die verhalen!!!

BHIC zei

Grappig he? Ik ben dan vaak heel benieuwd hoe die mensen er echt uitzagen. Of je ze zou kunnen herkennen op basis van die omschrijvingen... ik vraag het me af.