woensdag 16 mei 2012

Marilyn Monroe onder je bureau

...niet zo maar knipsels maar uniek materiaal over Marilyn Monroe...
Het zal je maar gebeuren. Koop je een doos vol knipsels in Amerika, blijkt het een bijzonder archief te zijn over Marilyn Monroe. De Amerikaanse filmster is in de archieven van het BHIC (nog) niet opgedoken maar onze depots zitten wel ramvol andere mooie stukken. 

Een Haagse mevrouw kocht de doos twee decennia geleden en dacht dat er knipsels van een verzamelaar over Monroe in zaten. Maar na jaren onder een bureau te hebben gestaan, werd de doos nog eens goed doorgespit. En wat blijkt? In de doos zitten foto's, negatieven, brieven, telegrammen, persoonlijke aantekeningen, een handtekening van Monroe en zelfs een script voor een theaterstuk in.
De oprichtster van het modellenbureau, Miss Emmeline Snively, nam Marilyn - toen nog Norma Jeane Dougherty - onder haar hoede. Ze introduceerde Marilyn in de filmwereld en bleef haar altijd volgen. De spullen komen uit de nalatenschap van Snively. En toeval, het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat Monroe op 36-jarige leeftijd overleed. Daar zullen we vast meer van gaan merken. Eerder verscheen dan ook de film My Week with Marilyn:Hoewel een dergelijke "archiefvondst" als die van de Haagse dame opmerkelijk is, weet iedereen die vaker archiefonderzoek doet dat je op de mooiste pareltjes kunt stuiten. Dan hoeft niet per se te gaan om bekende actrices of fotomodellen. Vaak maakt het persoonlijke verhaal achter een archiefstuk het al meer dan de moeite waard.

Zoals het dagboekje dat de pastoor van Oploo in 1786 bijhield en waarin een soort Romeo en Julia achter schuilgaat. Of zoals laatst bij de inventarisatie van het Osse politiearchief. Daarin kwamen allerlei krantenknipsels over de Osse Bende naar boven, ooit verzameld door gemeentearchivaris Jan Cunen. Die artikelen staan online zodat je ook vanuit je luie stoel op zoekt kunt naar de mooiste pareltjes van het archief.

Geen opmerkingen: