vrijdag 22 juni 2012

Het zwijgen doorbroken: Dingeman Roelse

...het auto-ongeluk van Dingeman Roelse in beeld...
 Britt Roelse dook voor haar studie aan de AKV Sint Joost in Den Bosch in het leven van haar grootvader Dingeman Roelse. Het resultaat is te zien van 30 juni tot en met 4 juli 2012 van 11 tot 17 uur.

Wat houdt je project/kunstwerk in het kort in?
'Herinneringen van stilte' is een project wat een intens onderzoek bevat naar het onbekende en verzwegen verleden van Dingeman Roelse, mijn grootvader, en de impact van dat verleden op mezelf. Hoe zijn leven de vorming van mijn eigen bestaan heeft beïnvloed en ik dat (onbewust) met me mee droeg. Hij overleed toen ik nog kind was, waardoor het overgebleven beeld van hem gevormd werd door foto- en filmmateriaal wat binnen de familie bewaard was gebleven. De smokkelperiode in zijn leven is nooit bespreekbaar geweest binnen de familie. Waardoor er een benauwde en verkropte situatie ontstond en er niet gesproken kon worden over het verleden. Het tweejarige project heeft zicht tot een indringend maar poëtisch werk vertaald door middel van fotografie, film, archiefmateriaal en documenten. Waardoor een intrigerend portret is ontstaan en het zwijgen binnen een familiegeschiedenis doorbroken zal worden.

Hoe kwam je op het idee om archieven bij het project te betrekken? Wat voor soort archieven/stukken heb je geraadpleegd?
Omdat mijn grootvader overleden is, heb ik alleen omringende bronnen kunnen raadplegen om meer over zijn leven te weten te komen, over wie hij was. Ik kon geen conversatie meer met hem voeren, dus moest ik in familie-albums duiken en veel gesprekken voeren met nabestaande. Zo begon ik met het onderzoek in de bekende omgeving en bij de dichtst bijzijnde bron van mijn grootvader, de familie. Dit heeft uiteindelijk gezorgd voor de basis van mijn project. Maar omdat mijn grootmoeder veel had vernietigd van het verleden, en daar na jaren openlijk voor uit kwam, was er binnen de familie weinig om werkelijk in handen te houden. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het zoeken binnen archieven. Uiteindelijk hebben deze archieven gezorgd voor het totaalbeeld van Dingeman. Zonder archief had dit werk nooit kunnen bestaan.

...Britt Roelse...
...Dingeman Roelse...
Hoe was je ervaring met archiefonderzoek? Was je al bekend met archieven en archiefonderzoek?
De nostalgie heeft me altijd geprikkeld. Vroeger droomde ik ervan om archeologe te worden. Omdat mijn interesse in het verleden groot was zat ik thuis of bij grootouders vaak tussen de bewaarde spullen van vroeger. Je ziet dan een andere kant van iemand. Een bewaarde kant die nu niet meer van de orde is. Door middel van spullen leer je iemand beter kennen, is mijn ervaring. Mijn eerste vondst in het archief was een krantenartikel van mijn grootvader, over zijn auto-ongeluk met botersmokkel in de jaren '60. Om dat te kunnen lezen, een verhaal van meer dan 50 jaar oud, is heel bijzonder. Op zo'n moment vergeet je de wereld om je heen en wordt je een met het verleden. Wat zorgt voor adrenaline, en het willen van meer.

Hebben de archieven voor verrassingen gezorgd?
Ja, dat hebben ze zeker! Het rechtsdossier wat ik in het BHIC vond heeft me het allermeest geraakt. Het lezen van zijn eigen woorden, zijn gedachten, in de periode dat hij voor botersmokkel in de gevangenis moest verblijven, voegt zijn stem toe aan het project. En zet daardoor zijn kant neer. Iets wat ik niet in kan of mag vullen. Maar waar ik alleen maar naar kan blijven gissen. Het is in die zin ook erg motiverend en stimulerend om na enorm veel uren van zoeken op die manier bevredigd te kunnen worden door een mooie en bijzonder vondst.

'Herinneringen van stilte' is een onderdeel van de eindexamen expositie op AKV Sint Joost te 's-Hertogenbosch. Deze expositie is te zien van 30 juni t/m 04 juli 2012 van 11.00-17.00 uur.

Bezoekadres AKV Sint Joost 's-Hertogenbosch
Onderwijsboulevard 256
5223 DJ ‘s-Hertogenbosch
www.stjoost.nl
www.eindexamen2012.nl
www.brittroelse.com

Geen opmerkingen: