donderdag 28 juni 2012

Zoektocht naar het Zilveren Ei

...de gevonden huwelijksakte...
Eindhovenaar Harrie van de Biggelaar is sinds een aantal maanden op zoek naar de waarheid achter een oude legende uit Riethoven. Tijdens een familiefeest in maart van dit jaar, hoort hij een verhaal over een Zilveren Ei (Ovum Argentum in latijn). Dit ei werd geschonken aan het echtpaar Antonis-Van Grotel aan het einde van de zestiende eeuw door de toenmalige burgemeester. Vele jaren bracht het ei "voorspoede ende geluck" aan de familie Antonis.


Tijdens een verhuizing van het ene Riethovense gehucht Heijereind naar het andere Riethovense gehucht Broekhoven verdwijnt het Zilveren Ei. Volgens de legende is dat ook het einde van de voorspoedige periode. De eens zo welvarende familie Antonis verliest haar rijkdom en heel Riethoven raakt achterop op de naburige dorpen Eersel en Bergeijk. Zie ook Harrie's blog Ovum Argentum, hoe het allemaal begon.

Harrie van de Biggelaar is vastbesloten om het Zilveren Ei terug te vinden of in elk geval daar een serieuze poging toe te doen. In zijn zoektocht heeft hij al verschillende interessante historische ontdekkingen gedaan. Hoogtepunt was vorige week in het BHIC waarin hij de oorspronkelijke huwelijksakte tussen Johanis Antonis en Caroline van Grotel terugvond. Inclusief een aanwijzing naar het Zilveren Ei. 

"Een geweldige opkikker", verwoordt Harrie van de Biggelaar de vondst, om er snel aan toe te voegen "dat dit pas het begin is". Nu moet namelijk nog worden uitgezocht waar het Zilveren Ei zich nu bevindt en dat wordt nog een flinke klus. Hoe meer mensen Harrie van de Biggelaar kunnen helpen hoe beter. Je kunt reageren op zijn blog of mailen met HarrievandeBiggelaar@gmail.com.

Geen opmerkingen: