vrijdag 29 juni 2012

Haaren in de krant

Met het lied 'Lang zal zij leven' wordt er afscheid genomen van prinses Juliana na haar bezoek aan Haaren in 1984
Een zwaaiende prinses Juliana, een auto die total loss in de berm ligt, een ouder echtpaar dat lachend in de camera kijkt of een memorabele sportheld… Het BHIC heeft ruim 800 persfoto’s online gezet van de dorpen Biezenmortel, Esch, Haaren en Helvoirt, die tussen 1962 – 1988 in het Brabants Dagblad hebben gestaan. De thema’s van de foto’s variëren, maar er is één duidelijke overeenkomst: achter elke persfoto schuilt een verhaal dat jij misschien kent en waarop je kunt reageren. 

Je ziet foto’s van mensen die in het nieuws waren, bijvoorbeeld vanwege hun briljanten of gouden huwelijk, zoals het echtpaar Van Oirschot uit Esch, maar ook van mensen die vanwege hun bijzondere verdiensten onderscheiden zijn, zoals meneer Trier uit Haaren. Er zitten trouwens veel mooie carnavalsfoto’s in de collectie. Verkeersongelukken ontbreken helaas niet, want ook dat nieuws kwam in de krant. Kortom, Haaren zoals het er dertig à veertig jaar geleden uitzag.

Je vindt de foto’s door te gaan naar: www.bhic.nl/biezenmortel/indekrant, www.bhic.nl/esch/indekrant, www.bhic.nl/haaren/indekrant en www.bhic.nl/helvoirt/indekrant. Je komt dan bij een zestal foto’s. Van daaruit is er een link naar álle persfoto’s van de betreffende dorpskern.

Bewaar je aan sommige gebeurtenissen op deze foto’s levendige herinneringen? Aarzel dan niet en reageer! Dat gaat heel eenvoudig: rechtsboven de foto staan vier icoontjes, het derde is een tekstballonnetje. Als je daarop klikt, verschijnt een reactieveld en… schrijven maar! Het vierde icoontje, een bolletje, toont de foto ongeveer op de plattegrond. Weet je de precieze straatnaam waar de foto is genomen en vul je deze in, dan zie je de exacte plek van de foto terug op de plattegrond.
Paardenzegening in Esch in 1976
Brabantpers collectie
Het BHIC heeft in 2005 van heel Brabant persfoto’s verworven van Brabant Pers (Brabants Dagblad/Eindhovens Dagblad). Dat zijn in totaal zo’n 77.000 foto’s die gedigitaliseerd zijn. Onlangs heeft het BHIC besloten om alle persfoto’s van zijn werkgebied (17 gemeenten inclusief alle dorpen) online te zetten. De gemeente Haaren heeft hierbij de primeur. De andere gemeenten van ons werkgebied volgen dit jaar nog. 

P.S. De rechten van de foto berusten bij de fotograaf die vermeld staat bij de foto. Je kunt foto’s daarom alleen bestellen bij de betreffende fotograaf, niet bij het BHIC.

Geen opmerkingen: