maandag 10 september 2012

In het vuur van de bevrijding


Bevrijding van Brabant (dvd actie)

Ter herdenking van de bevrijding werd er in de tuin van Hoogstraat 8 in Veghel een receptie georganiseerd. Tijdens de bevrijding was op deze locatie het hoofdkwartier gelegerd van de 101st Airborne Division (foto BHIC, 1964).
Op 17 september is het precies 68 jaar geleden dat de bevrijding van Brabant is begonnen. Het was een roerige periode in de geschiedenis van onze provincie. Aan beide kanten vielen er duizenden doden, waaronder ook veel burgers. Daarnaast waren er nog eens talrijke gewonden en krijgsgevangenen. Deze tijd ging ook gepaard met vele plunderingen en vernielingen, waarvan we nu nog sporen kunnen terugzien in de Brabantse dorpen. 

Het BHIC wil met jullie stilstaan bij allen die de bevrijding niet hebben mogen vieren, maar die hun leven hebben gegeven voor land en streek. Tevens willen wij alle nabestaanden gedenken, omdat deze periode ook bij hen diepe sporen heeft achtergelaten.


Toch vinden wij dat we de bevrijding van Brabant ook wel mogen vieren. Daarom verloten wij op Facebook twee DVD’s van Zuidenwind Filmproducties die in het teken staan van de Tweede Wereldoorlog in Brabant.
De eerste DVD ‘In het Vuur van de Bevrijding’ gaat over de periode september 1944 – mei 1945, die bijzonder is in de geschiedenis van de zuidelijke provincies. Zeven, nu nog levende ooggetuigen vertellen op een bewogen manier over deze zo roerige periode. Hun verhalen worden afgewisseld met uniek archiefmateriaal dat de kijker meesleept in de belevenissen van toen.


In de tweede DVD die verloot wordt, ‘Het kwaad buiten’, zie je hoe de bevolking van het Brabantse Vught tijdens de oorlog tegen wil en dank betrokken geraakt bij het concentratiekamp Vught. Sommigen verdienden op het kamp hun boterham door barakken te bouwen. Anderen maakten in het geheim pakjes met eten voor de gevangenen. Maar iedereen keek machteloos toe toen vanuit Vught de goederentreinen naar de vernietigingskampen vertrokken, zo blijkt uit deze documentaire. Ook dit is een film van Zuidenwind Filmprodukties.

Wat moet je doen? 
Vind onze Facebookpagina leuk en maak kans op één van deze DVD’s. Volg je ons al op Facebook, ook dan kun je uiteraard meedingen naar een van deze DVD’s door deze actie te ‘liken’. Op 17 september vindt de loting plaats en wordt bekendgemaakt wie een DVD krijgen. Ben je niet in de prijzen gevallen, dan kun je ze ook bestellen. Voor meer informatie: Zuidenwind Filmproducties. Je kunt de DVD bestellen voor 17,00 euro (incl. btw en verzendkosten) door een e-mail te sturen naar info@zuidenwind.nl met daarin je naam, adres, postcode en telefoonnummer. De tweede DVD kun je bestellen bij: Nationaal Monument Kamp Vught.

Dagboeknotities
Een gezinslid waarbij deze bevrijding diepe sporen heeft achtergelaten, is Joke Savelle-Boxem. Zij schreef ons over haar vader Joop Boxem. Bij het uitzoeken van familiepapieren kwam zij een schriftje tegen, waarin haar vader zijn herinneringen aan deze bewogen periode had opgeschreven. Wij danken Joke Savelle-Boxem voor haar bereidheid deze herinneringen via de BHIC-site met anderen te delen.

Geen opmerkingen: