woensdag 5 september 2012

Koninklijk bezoek

Koning George VI met Group Captain Fenton, commandant van het 83 Group Control Centre (rechts) tijdens een bezoek aan Erp.
We schrijven 11 oktober 1944. De bevrijding van een gedeelte van Brabant is in volle gang. Je zou het zo niet direct zeggen, maar de man in militair uniform links is King George VI, de Engelse koning himself! Hij is op bezoek bij ‘zijn’ militairen die gelegerd zijn in Erp. 

Een Britse koning ontmoet je niet dagelijks, zullen de inwoners van Erp gedacht hebben. Daarom willen ze allemaal wel een glimp van hem opvangen. Rechts zien we een doorsnede van de Erpse jeugd, want de foto is genomen bij de ingang van de Mariaschool, die toen nog in de Kerkstraat stond.

Riek Rijkers-Manders kan het zich allemaal nog goed herinneren: "Ik was negen jaar en zat in Boerdonk op de lagere school. Onze school zou ook vereerd worden met koninklijk bezoek, dus moesten we het Engelse volkslied uit ons hoofd leren en nog een paar andere liedjes. Na afloop kregen we chocolademelk en een cadeautje: een paard met een touwtje. Daar was ik eigenlijk niet zo blij mee. Toch voelde ik dat het een speciale dag was.”
Ad Vos die toen elf jaar was, vertelt ons dat hij met zijn familie uit Veghel was gevlucht vanwege beschietingen vanuit de richting van Schijndel. "Wij woonden tijdelijk bij de familie Van Dam in de Kerkstraat in Erp, dus wij zaten ‘eerste rang’ toen het bezoek kwam.”
Antoon Verbakel uit Uden vult aan: “De Britse koning bracht een inspectiebezoek aan het 83e Group Control Centre RAF van 2nd Tactical Air Force. Zij demonstreerden hem de werking van de radar en de gevechtsleiding. Veldmaarschalk Montgomery en enkele hoge leger- en luchtmachtofficieren vergezelden de vorst.”

De koning bezocht trouwens niet alleen Erp, maar ook Britse legereenheden en hoofdkwartieren in Langenboom, Mill, Neerbosch, Wychen, Grave en enkele plaatsen in Belgiƫ.

Koning George inspecteert geallieerde militairen te Mill. Deze foto is gemaakt op het oude voetbalveld aan de Julianastraat met op de achtergrond het woonhuis van familie Van Lijssel. Links zie je de kleuterschool.

Hier brengt hij een bezoek aan Langenboom, samen met generaal Demsey (fotocollectie BHIC).


Op onze website kun je meer lezen over het bezoek van King George VI. 

Bevrijdingsweken
We weten allemaal dat de bevrijding van Brabant niet zonder slag of stoot is verlopen. Daarom staan we de komende twee weken vaker met jullie stil bij deze roerige periode in de geschiedenis van Brabant. Houd ook Facebook in de gaten, want we hebben een mooie actie voor je, waarbij we twee mooie DVD’s mogen weggeven!


Geen opmerkingen: