maandag 17 december 2012

Ga mee naar Donker Oss


...aankondiging voor de documentaire...
Regisseur Luuk Bouwman heeft gisteren de DVD-box van de documentaire ‘Donker Oss’ in De Groene Engel in Oss gepresenteerd. Te zien op 17 en 18 december in de Groene Engel en vanaf 14 december iedere dag om 14.30 uur in Museum Jan Cunen, beide in Oss.

Oss is in het verleden meermalen door een golf van misdaad getroffen. In 1893 kreeg Oss een slechte naam door een serie aanslagen op fabrieksopzichters en door de moord op een wachtmeester. In de jaren twintig en dertig was er opnieuw een golf van criminaliteit. Ingegeven door een persoonlijke fascinatie heeft regisseur Luuk Bouwman – zelf geboren in Oss – uitvoerig research gedaan naar het Osse verleden. Het onderzoek leidde onder andere tot in North Dakota waar de nazaten van de ‘Baron’ wonen, de beruchte bendeleider die in 1894 met zijn familie de benen nam naar de Verenigde Staten. In Nederland deden kinderen en kleinkinderen van onder meer Peer de Bie voor het eerst hun verhaal.

De documentaire vertelt de Osse criminele geschiedenis aan de hand van verhalen van familie en nabestaanden van betrokkenen. ‘Donker Oss’ is de definitieve versie van de documentaire die vorig jaar onder grote belangstelling als 'work in progress' te zien was in Oss. Op de 2 DVD-box staat veel extra materiaal dat niet eerder werd vertoond. De documentaire onderzoekt waardoor de criminaliteit is ontstaan, en wat de gebeurtenissen voor enkele betrokken families hebben betekend.
Meer informatie: www.donkeross.com 

De film De Bende van Oss leidde tot veel publiciteit rond het donkere verleden van deze arbeidersstad. Ook bij het BHIC is hierbij uitgebreid stil gestaan. Je vindt onder meer oude krantenknipsels op onze site. Op ons blog zie je ook opnames van de film in Ravenstein terug. 

Geen opmerkingen: