woensdag 26 oktober 2011

Wat je niet zag in de film over Osse Bende...


In het kader van 200 jaar rechterlijke macht is het maar een kleine stap naar de Osse bende die in de jaren dertig van de vorige eeuw Oss onveilig maakte. De film De Bende van Oss trekt deze dagen volle zalen; de eerste honderdduizend bezoekers hebben deze historische misdaaddrama inmiddels bekeken.

Maar wat krijg je niet te zien in de film? Nou, dit filmpje hieronder bijvoorbeeld ;-) Dat maakte onze streekhistoricus Henk Buijks tijdens de opnames van de film in Ravenstein. Aan het einde kun je mooi zien hoe mensen kijken naar dit taferaal, geleund tegen hun moderne auto die uiteraard niet in beeld is gekomen... Hoewel het niet de honderdduizend kijkers van de film benadert, zijn er al meer dan 3200 mensen die het filmpje hebben bezocht. En dat is voor een archief wel weer heel veel.

Hoe sterk de Osse bende nog steeds leeft, blijkt wel uit het feit dat er regelmatig wordt gereageerd op ons forum. Ook krijgen we soms mooi materiaal ingestuurd. Wat te denken van deze foto hierboven van Jan van der Pas, de vermoorde cafe-eigenaar. Ingestuurd door H. van Gestel:
"Janske is mijn oma en is hertrouwd met Wilhelmus van Gestel. Zij had samen met Jan van der Pas een zoon, Marinus, geboren 16 april 1931. Toen zij getrouwd is met Wilhelmus heeft ze Marinus naar Udenhout gehaald. Marinus woonde vanaf januari 1933 tot 24 april 1934 bij de ouders van Janske. Janske is in 1933 vertrokken naar Tilburg en is in maart 1933 in Udenhout terecht gekomen. Janske is gestorven op 44-jarige leeftijd op 20 december 1949. Ze heeft nog tien kinderen meer gekregen."

Geen opmerkingen: